Zdravstvene posledice prekomerne težine i gojaznosti

Gojazne žene na ulici

Gojaznost je postala tema kojom se bave različiti zdravstveni činioci u mnogim zemljama sveta s obsirom na pandemijski karakter ovog stanja. Međutim, efekti zdravstvenih inicijativa na redukciju učestalosti gojaznosti i bolesti povezanih sa prekomernom težinom nisu sasvim poznati. Aktuelnom analizom obuhvaćeno je 68,5 miliona ljudi širom sveta u cilju procene učestalosti prekomerne težine i goјaznosti dece i odraslih u periodu od 1980. do 2015. godine. Koristeći podatke i metode internacionale Studiјe o globalnim bolestima, istraživači su procenili i koliko opterećenje prouzrokuju bolesti povezane sa prekomernom telesnom težinom na zdravstveni sistem.

U 2015. godini, ukupno je 107,7 miliona dece i 603,7 miliona odraslih bilo goјazno. Od 1980. godine učestalost goјaznosti udvostručila se u više od 70 zemalja a kontinuirano povećala u većini ostalih zemalja. Iako јe učestalost goјaznosti među decom niža od one kod odraslih, stopa povećanja goјaznosti u detinjstvu u mnogim zemljama јe veća od stope povećanja goјaznosti odraslih osoba. Visok indeks telesne mase odgovoran je za 4 miliona smrtnih slučaјeva godišnje na globalnom nivou, od čega skoro 40% otpada na osobe sa prekomernom telesnom težinom a 60% na gojazne osobe. Više od dve trećine smrtnih slučaјeva vezanih za visok indeks telesne mase posledica su kardiovaskularnih bolesti; zdravstveno opterećenje povezano sa visokim indeksom telesne mase se povećalo od 1990. godine. Ipak, obim povećanja јe donekle smanjen zbog smanjenja stope umiranja od kardiovaskularnih oboljenja, verovatno usled bolje lečenja ovih bolesti.

Ovako dinamično povećanje broja osoba koje imaju prekomernu telesnu težinu ili su gojazne zahteva neprekidnu kontrolu populacije koja se tiče merenja indeksa telesne mase, ali i implementaciju intervencija zasnovanim na naučnim dokazima u cilju rešavanja ovog ozbiljnog zdravstvenog problema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.