Zdravi životni stilovi su pozitivno povezani sa školskim uspehom

Dobro je poznato da životni stil, uključujući način ishrane, fizičku aktivnost, san i korišćenje računara/tv, značajno utiče na zdravlje, međutim, ova ponašanja su povezana i sa školskim uspehom dece i adolescenata. Pored toga, lošije akademsko postignuće može doprineti slabijem zdravlju tokom života.

Nedavno istraživanje sprovedeno na 26.608 ispitanika školskog uzrasta (11-15 godina), ispitalo je relacije između ponašanja koja karakterišu životni stil učenika (ishrana, fizička aktivnost, trajanje sna, korišćenje računara/tv radi zabave) i indeksa telesne mase (BMI) sa samoprocenom školskog uspeha. Takođe, uzet je u obzir i potencijalni uticaj pola, uzrasta i sociekonomskog statusa ispitanika na povezanost životnog stila i školskog postignuća.

Dobijeni rezultati pokazuju da su praktično sva ispitana zdravstvena ponašanja, nezavisno jedna od drugih, kao i od pola, godina života i socio-ekonomskih prilika, značajno povezana sa školskim postignućem. Česta konzumacija povrća i voća, redovni zajednički porodični obroci, adekvatna dužina sna i redovna fizička aktivnost su pozitivno povezani sa dobrim uspehom u školi, dok su nezdrava ishrana, premalo/previše sna, prekomerna uhranjenost i gojaznost, negativno povezani sa školskim postignućem.

Na osnovu rezultata istraživanja, mogu se identifikovati ključna ponašanja životnog stila od značaja za školski uspeh, na koje je potrebno ciljano delovati kako bi se doprinelo školskom postignuću u ranoj adolescenciji. Investiranje u inicijative koje za cilj imaju promociju zdravlja u školskoj sredini, mogu imati pozitivne efekte i na obrazovno postignuće dece i adolescenata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.