Vežbanje uz pomoć interneta poboljšava tretman hroničnog bola u kolenu

Bol u kolenu

Osteoartritis je glavni uzrok hroničnog bola u kolenu i pogađa četvrtinu odraslog stanovništva. Osteoartritis kolena dovodi do narušavanja svakodnevnog funkcionisanja, smanjenja kvaliteta života i psiholoških smetnji. S obzirom da ne postoji lek za lečenje osteoartritisa, stručnjači nastoje da pronađu adekvatan tretman bez lekova i operacija u kojem bi fokus bio na edukativnim programima koji bi mogli da utiču na poboljšanje funkcije kolena.

U australijanskoj studiji ispitivana su dva takva programa: jedan se odnosio na vežbanje a drugi na trening kontrole bola. Ukupno 148 osoba bilo je raspoređeno u eksperimentalnu i kontrolnu grupu. Tokom tri meseca trajanja programa eksperimentalna grupa je dobijala preko interneta edukativni materijal, sedam interaktivnih sesija preko Skajpa (u kojima je fiziotererapeut demonstrirao primenu indivudalno propisanog treninga u kućnim uslovima) i trening kontrole bola gde su ispitanici, takođe preko Skajpa, učili adekvatne strategije suočavanja sa bolom. Kontrolna grupa je dobijala samo edukativni materijal putem interneta. Nakon tri meseca ispitivan je nivo bola u kolenu prilikom hodanja, kao i kvalitet života, funkcionalni status i stepen prevladavanja bola.

Za ljude sa hroničnim bolom u kolenu, individualno propisana fizikalna terapija isporučena preko interneta i trening kontrole bola ispoljili su pozitivne efekte na smanjenje bola i poboljašanje funkcionisanja posle završetka studije i 6 meseci nakon studije. Nakon tri meseca, u eksperimentalnoj grupi je došlo do izraženijeg smanjenja bola u kolenu (prosečna razlika između dve grupe 1.6 jedinica) i značajnijeg poboljšanja funkcionisanja (prosečna razlika među grupama 9.3 jedinice). Poboljšanja su se održala i nakon 9 meseci (razlika između grupa 1.1 jedinica za bol u kolenu i čak 7 jedinica za nivo svakodnevnih funkcija). Osobe iz eksperimentalne grupe pokazale su značajno smanjen doživljaj bola i poboljšan kvalitet života u odnosu na osobe iz kontrolne grupe.

S obzirom na to da upotreba interneta postaje sve rasprostranjenija među starijim ljudima, čini se da bi i isporučivanje edukativnog materijala putem interneta bila dobra opcija za terapiju hroničnog bola u zglobovima. Internet je vremenski i prostorno efikasno sredstvo za stručno osoblje i za pacijente koji mogu da ostvare koristi od interakcije sa fizioterapeutom i psihoterapeutom, a da, pri tom, zadrže privatnost i komfor svog doma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.