Uticaj ishrane sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i masti na bol kod osoba sa osteoartritisom kolena

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, koji pogađa oko 15% populacije u SAD-u. Osteoartritis kolena postao je jedan od vodećih uzroka invaliditeta kod starijih osoba. Pored zamene kolena, nema lekovitog tretmana za ovo oboljenje, pa se uporni bol leči opoioidima, acetaminofenom i nesteroidnim antiinflamatornim lekovima. Ovi lekovi imaju mnogo neprijatnih sporednih efekata, pa zbog toga postoji potreba za alternativnim oblicima upravljanja bolom.

Tokom kontrolisane preliminarne studije praćene su osobe starosti 65–75 godina sa osteoartritisom kolena, kod kojih je testirana efikasnost ishrane sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i masti na bol izazvan osteosrtritisom kolena. Od ispitanika je zatraženo da izaberu ishranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, niskim sadržajem masti ili da nastave da se hrane kao i obično ( kontrolna grupa) tokom 12 meseci. Funkcionalni bol, samoprocenjeni bol, kvalitet života i depresija su praćeni svake tri nedelje. Oksidativni stres analiziran je iz seruma pre i posle promena u ishrani.

Tokom perioda od 12 nedelja, ishrana sa niskim sadržajem ugljenih hidrata smanjila je intenzitet bola i neprijatnosti u nekim funkcionalnim zadacima bola, kao i samoprocenjeni bol u odnosu na ispitanike koju su izabrali ishranu sa niskim sadržajem masti i kontrolnu grupu.

Rezultati studije pokazuju da ishrana sa niskim sadržajem ugljenih hidrata smanjuje intenzitet bola i neprijatnosti, kao i oksidativni stres koji je povezan sa smanjenim funkcionalnim bolom u kolenu, i predstavlja alternativu opoidima.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.