Unos crne čokolade i badema pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje gojaznih osoba

Poznato je da unos koštunjavog voća (npr. orah, badem, lešnik) sa jedne, odnosno čokolade ili proizvoda bogatih kakaom sa druge strane, ima korisne efekte na zdravstvene indikatore povezane sa koronarnom bolesti srca. Međutim, nisu poznati efekti kombinovanog unosa ovih namirnica na markere oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Aktuelna studija realizovana tokom prethodne godine u SAD analizirala je efekte ovih namirnica kod 48 gojaznih osoba starosti od 30 do 70 godina. Ispitanici su bili izloženi različitim 4-nedeljnim programima ishrane: (1) tipična američka ishrana (bez dodataka); (2) ishrana sa 42.5 grama badema dnevno; (3) ishrana sa 18 grama kakao praha i 43 grama crne čokolade dnevno; i (4) kombinovan unos programa 2 i 3. Sve vrste ishrane imale su isti ukupni sadržaj kalorija na dnevnom nivou. U odnosu na tipičnu američku ishranu, ukupni holesterol i LDL holesterol bili su nižih vrednosti nakon specifičnih programa ishrane, i to za 4% (nakon programa 2), za 5% (nakon programa 3) i za 7% (nakon programa 4). Ishrana u kojoj su kombinovani bademi i crna čokolada dodatno je dovela do snižavanja koncentracije apolipoproteina B za 5% u poređenju sa klasičnim načinom ishrane.

Rezultati ove studije sugerišu da unos badema ili crne čokolade dovodi do unapređenja profila masnoća u krvi kod gojaznih osoba a da posebno dobre efekte ima kombinovan unos ovih namirnica. Shodno tome, uključivanje badema, crne čokolade ili proizvoda bogatih kakaom u standardni obrazac ishrane stanovništva može imati dalekosežne pozitivne efekte na snižavanje rizika od koronarne bolesti srca.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.