Trend promene uhranjenosti dece i adolescenata od 1976. do 2016. godine

Deca u šetnji

Pothranjenost, prekomerna uhranjenost i gojaznost u detinjstvu i adolescenciji povezani su sa brojnim štetnim posledicama po zdravlje tokom čitavog života. Međunarodna mreža istraživača iz oblasti zdravlja NSD-RisC tokom 2016. i 2017. godine prikazala je trendove učestalosti ovih stanja kod odraslih osoba (uključujući i Srbiju), međutim koliko dece i adolescenata pati od ovih stanja manje je jasno. Aktuelna studija NSD-RisC grupe procenila je trend promene indeksa telesne mase kod dece i adolescenata, u skladu sa kategorijama uhranjenosti, i uporedila ove vrednosti sa vrednostima kod odraslih

Aktuelnom analizom obuhvaćeno je 2416 populacionih studija iz čitavog sveta sa 129 miliona učesnika starosti od 5 godina naviše. Praćena je promena indeksa telesne mase u periodu od 1975. do 2016. godine u 200 zemalja. Prema vrednosti odstupanja od srednje vrednosti indeksa telesne mase, deca su podeljena u kategorije izražene pothranjenosti, blage pothranjenosti, zdrave telesne težine, prekomerne uhranjenosti i gojaznosti. Opšta stopa gojaznosti porasla je sa 0.7% na 5.6% kod devojčica, odnosno sa 0.9% na 7.8% kod dečaka. Mada je prisutan opšti trend porasta prekomerne uhranjenosti i gojaznosti kod ove populacije, kod devojčica i kod dečaka poreklom iz Istočne Evrope uočava se neznatna promena indeksa telesne mase u periodu od 1975. godine do 2016. godine. Globalna stopa pothranjenosti smanjila se u posmatranom periodu sa 9.2% na 8.4% kod devojčica i sa 14.8% na 12.4% kod dečaka. Prema podacima za 2016. godinu, 75 miliona devojčica i 117 miliona dečaka je neuhranjeno dok je 50 miliona devojčica i 74 miliona dečaka gojazno.

Prikazani podaci ukazuju na trend povećanja indeksa telesne mase u razvijenim zemljama, koji ipak pokazuje znake usporavanja u poslednjih par godina. Sa druge strane, uočen je izražen porast gojaznosti u zemljama u razvoju, posebno u Aziji. Izgleda da uočeni trendovi kod dece nisu direktno povezani sa trendovima promene nivoa uhranjenosti kod odraslih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.