U kojoj meri se preživeli od raka pridržavaju smernica za zdrav život?

Američko udruženje za rak (ACS) objavljuje smernice o ishrani i fizičkoj aktivnosti za smanjenje rizika po zdravlje, kod pacijenata sa karcinomom i preživelih od istog. Studije pokazuju da je visok stepen pridržavanja takvih smernica povezan sa smanjenjem ukupne stope nastajanja raka i mortaliteta. Međutim, nedostaju podaci o poštovanju smernica ACS kod preživelih od raka.

Nedavno istraživanja je imalo za cilj da opiše poštovanje smernica ACS kod žena obolelih od raka, koje su učestvovale u jednogodišnjoj intervenciji fizičkog vežbanja. Radi se o random kontrolisanoj studiji, koja je istraživala efikasnost intervencije aerobno-otpornog vežbanja kod žena koje su preživele rak, u perimenopauzi ili početnoj fazi menopauze.

Pored indeksa telesne mase, sakupljeni su i podaci o ishrani, fizičkoj aktivnosti i konzumiranju alkohola, u vidu 4-dnevne evidencije i popunjenog Međunarodnog upitnika za fizičku aktivnost. Korišćen je sistem bodovanja za određivanje poštovanje smernica ACS, sa ocenama koje se kreću od 0 (nema poštovanja smernica) do 8 (najviše poštovanje smernica).

Srednja vrednost rezultata ukupnog poštovanja ACS smernica za sve učesnike intervencije i kontrolne grupe, od kojih je većina imala karcinom dojke ili ginekološke karcinome, ukazuje na umereno poštovanje. Fizički nivoi aktivnosti poboljšani su u obe grupe; dok nije bilo značajnih promena poštovanju smernica vezanih za težinu, ishranu i unos alkohola kod obe grupe.

Rezultati pokazuju samo delimično pridržavanje smernica ACS, iako se radi o motivisanoj populaciji, koja je preživela rak i učestvovala u intervenciji vežbanja.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.