Troškovi gojaznosti i prekomerne uhranjenosti odraslih

statistička analiza

Prekomerna uhranjenost i gojaznost pogađaju ogroman procenat populacije a troškovi lečenja ovih bolesti i pridruženih stanja ozbiljno ugrožavaju zdravstveni sistem i najrazvijenijih zemalja. Činjenica je da bi troškovi gojaznosti mogli značajno da se umanje ukoliko bi gojazna osoba redukovala sopstvenu težinu i prešla u kategoriju normalno uhranjenih. Ima različitih procena o troškovima ovih stanja a pouzdana informacija može pomoći samim pacijentima, lekarima i javnim radnicima u oblasti zdravstva u cilju  boljeg organizovanja nege ove brojne populacije.

U aktuelnoj studiji razvijen je poseban kompjuterski program koji proračunava zdravstvene troškove u skladu sa indeksom telesne mase svake gojazne ili normalno uhranjene odrasle osobe, uključujući direktne i indirektne troškove kod muškaraca i žena različite starosti tokom čitavog životnog velka. Na primer, osoba stara 20. godina, koje je normalno uhranjena i bez metaboličkih poremećaja, ukoliko postane gojazna povećava troškove zdravstvene zaštite tokom životnog veka za dodatnih 14.059 dolara osiguranja, uz 14.141 dolara troškova usled gubitka produktivnosti i 28.020 dolara troškova socijalne nege; kod osobe iste starosti koja iz kategorije normalno uhranjene pređe u kategoriju prekomerne uhranjenosti troškovi rastu za ukupno 20.778 dolara. Kada osoba stara 50 godina postane prekomerno uhranjena troškovi se penju na 32.240 dolara a ukoliko postane gojazna ukupni troškovi iznose čak 62.323 dolara.

Očigledno je da zdravstveni troškovi ovih stanja rastu ukoliko se povećava indeks telesne mase pa su oni značajno veći kod gojaznih osoba u odnosu na one koje su prekomerno uhranjene, takođe i sa starosti pacijenata. Maksimum dostižu u 50. godini života da bi u kasnijem starosnom dobu troškovi počeli da opadaju. Izgleda da gubitak kilograma ima ogroman značaj ne samo za zdravlje svakog pacijenta već i za čitavo društvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.