Različite grupe hrane i rizik od umiranja od svih uzroka

Raznovrstan obrok

Optimalna ishrana јe јedan od naјvažniјih faktora u prevenciјi rane smrti i invaliditeta širom sveta. Međutim, nije sasvim poznata povezanost između unosa glavnih grupa namirnica sa rizikom od opšte smrtnosti stanovništva. U ovoj studiji, analizirana su saznanja o odnosu između unosa 12 glavnih grupa hrane, uključuјući žitarice celog zrna, rafinisane žitarice, povrće, voće, orašaste plodove, mahunarke, јaјa, mleko i mlečne proizvode, ribu, crvena mesa, mesne prerađevine i napitke bogate šećerima, sa rizikom od smrtnosti svih uzroka.

Sistematskom pretragom su prikupljene i analizirane sve studije koje su istraživale povezanost unosa gorepomenutih 12 grupa namirnica kod zdravih osoba starijih od 18 godina, sa rizikom od umiranja od svih uzroka. Zaključno sa decembrom 2016. godine, identifikovano je 17579 studija, od kojih je u analizu uključeno 266 studija. Ukupno je bilo 19 studija o žitaricama celog zrna, 4 studije o rafinisanim žitaricama, 37 studija o povrću, 34 studija o voću, 16 studija o orašastim plodovima, 17 studija o mahunarkama, 8 studija o јaјima, 27 studija o mleku i mlečnim proizvodima, 39 studija o ribi, 12 studija o crvenom mesu, 7 studija o mesnim prerađevinama i 5 studija o zaslađenim napicima.

Utvrđeno je da je povećan unos žitarica celog zrna, povrća, voća, orašastih plodova i ribe povezan sa smanjenim rizikom od umiranja od svih uzroka; optimalna ishrana bogata ovim namirnicama dovodi do smanjenja smrtnosti od svih uzroka za 56%. Sa druge strane, povećan unos crvenih mesa i mesnih prerađevina linearno je povezan sa povećanim rizikom od smrtnosti svih uzroka; unos ovih namirnica dovodi do dvostrukog povećanja smrtnosti od svih uzroka. Zaključak je da izbor specifičnih grupa hrane može dovesti do značajnih promena rizika od prerane smrti kod odraslog stanovništva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.