Pravilna ishrana i aktivan životni stil u detinjstvu važni za mentalno zdravlje u adolescenciji

Prethodna istraživanja pokazuju da se približno polovina svih slučajeva poremećaja mentalnog zdravlja pojavljuje pre 14. godine života. Radi preventivnog delovanja, veoma je važno što ranije identifikovati faktore rizika na koje je moguće uticati. Brojne transverzalne studije su pokazale da u detinjstvu i adolescenciji postoji povezanost između ishrane, fizičke aktivnosti, sedentarne aktivnosti i mentalnog zdravlja. Međutim, nedovoljno se zna o povezanosti životnog stila dece sa problemima mentalnog zdravlja kasnije u životu, a podaci kojima se raspolaže nisu konzistentni.

Kanadska studija, sprovedena na uzorku 4875 učenika, ispitivala je upravo povezanost životnog stila u uzrastu od 10-11 godina, sa internalizovanim poremećajima mentalnog zdravlja u adolescenciji (do 18. godine života). Posmatrane su sledeće karakteristike životnog stila u detinjstvu: kvalitet ishrane (raznovrsnost, adekvatnost, umerenost, ukupni balans), bavljenje sportom/fizičkom aktivnošću na nedeljnom nivou i sedentarno ponašanje (igranje kompjuterskih ili video igara, gledanje tv). Mentalno zdravlje u adolescenciji, odnosno, učestalost dijagnoza internalizovanih poremećaja, procenjena je na osnovu informacija o zdravstvenim uslugama osiguranika iz odgovarajućih baza podataka.

Deca koja su u uzrastu 10-11 godina imala manje raznovrsnu ishranu, koja su bila manje fizički aktivna i više vremena provodila koristeći računare i video-igrice, kasnije u adolescenciji, u značajno većoj meri su bila sklona problemima mentalnog zdravlja, poput depresije, anksioznosti, poremećaja prilagođavanja i drugih internalizovanih poremećaja. Istraživanje govori u prilog promociji zdravog načina ishrane i fizičke aktivnosti u detinjstvu, ne samo radi prevencije hroničnih bolesti, već i sa ciljem prevencije poremećaja mentalnog zdravlja kasnije u životu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.