Povezanost treninga snage i aerobnog vežbanja sa pojavom metaboličkog sindroma

Veslači u čamcu na vodi

Kardiometabolički poremećaji (KMP), kao što su netolerancija na glukozu, insulinska rezistencija, dislipidemija (povećane masnoće u krvi), hipertenzija i gojaznost predstavljaju faktore rizika za nastanak dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih oboljenja. Fizičko vežbanje je prepoznato kao jedan od efikasnih načina njihove prevencije i lečenja.

U studiji u kojoj je 7418 ljudi prosečne starosti 46 godina popunilo upitnik o fizičkoj aktivnosti, ispitivana je povezanost između učestalosti i vremena provedenog u vežbanju i pojave metaboličkih poremećaja. Ispitanici su klasifikovani u odnosu na to da li su ispunjavli standarde upražnjavanja fizičke aktivnosti (≥ 2 dana nedeljno za trening sa otporom, odnosno ≥ 500 MET minuta nedeljno za aerobne aktivnosti).

Od ukupnog broja učesnika, 1147 (15%) je u periodu praćenja od 4 godine razvilo KMP. Pokazalo se da su osobe koje su primenjivale vežbe sa otporom do 1 h nedeljno imale 29% manji rizik od nastanka KMP u odnosu na one koje nisu primenjili ovu vrstu vežbanja. Međutim, dalje povećanje treninga sa otporom nije donelo dodatne koristi za vežbače. Kod ispitanika koji su zadovoljili standarde minimalne fizičke aktivnosti za oba tipa fizičke aktivnosti, rizik da razviju KMP bio je manji za 25% u odnosu na one koji nisu zadovljili nijedan standard.

Ranija istraživanja ukazuju na to da je izraženija mišićna snaga povezana sa manjom stopom obolevanja od KMP. Mišićna snaga se poboljšava primenom vežbi sa opterećenjem, ali izgleda da njihovo upražnjavanje više od sat vremena nedeljno ne donosi nikakve bolje rezultate u prevenciji metaboličkih poremećaja u odnosu na vežbanje do sat vremena nedeljno. Ovakav rezultat govori u prilog tezi da više nije uvek bolje. Za postizanje najboljih rezultata, u preventivne fizičke aktivnosti trebalo bi, pored vežbi sa otporom, uključiti i aerobne vežbe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.