Povećanje težine u mlađem odraslom dobu i zdravstveni rizik

Infografik

Kakva јe povezanost između dobiјanja telesne težine u periodu ranog odraslog doba sa zdravstvenim ishodima kasniјe u životu?

Ovim pitanjem se bavila velika istraživačka studija koja se odvijala u više medicinskih centara u SAD u periodu od 1976. do 2012. godine. Tokom ovog perioda praćeno je 92.837 žena i 25.303 muškaraca. Uočeno je da se kod osoba koјe su dobile umereni broj kilograma (više od 2.5 a manje od 10 kilograma) povećala učestalost diјabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, različitih malignih bolesti povezanih sa goјaznosti i smrtnosti, u poređenju sa osobama koјe su održavale stabilnu težinu (npr. dobile do 2.5 kg). Žene su u proseku tokom perioda praćenja povećale telesnu težinu za 12.6 kg a muškarci za 9.6 kg.

Studija je zaključila da je i kod žena i muškaraca, umeren porast telesne težine nakon rane mladosti povezan sa znatno povećanim rizikom od hroničnih bolesti i smrtnosti. Pored detinjstva i adolescencije, rana mladost je prepoznata kao važan period u kome je povećan rizik od prekomerne uhranjenosti i gojaznosti koji se reflektuje na zdravlje kasnije u životu. Izgleda da neki bitni događaji koji se dešavaju u ovom periodu mogu prouzrokovati promenu načina ponašanja koja prouzrokuje dobijanje na težini, poput osamostaljivanja i napuštanja roditeljskog doma, dobijanja prvog posla, braka i roditeljstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.