Veća mišićna masa smanjuje osećaj zamora kod onkoloških pacijenata

onkološki pacijent u kolicima

Zamor koji se javlja kod osoba obolelih od raka smanjuje kvalitet njihovog života. Kao jedan od najčešćih simptoma koji se javlja kod ove populacije, zamor se karakteriše značajnim fizičkim, emotivnim, i/ili mentalnim iscrpljivanjem. Izgleda da bi ova vrsta zamora mogla da se smanji specifičkim fizičkim vežbanjem, vežbanjem kojim bi se povećala mišićna masu i uspostavio adekvatan nivo mišićne snage neophodan za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Na pitanje da li veća mišićna masa doprinosi smanjenju zamora kod onkoloških pacijenata pokušala je da odgovori studija na 233 pacijenata oba pola koji su bili u poodmakloj fazi bolesti koju je pratila hemoterapija raka pluća, debelog creva, dojke i prostate. Koštano-mišićni indeks meren je kod svih pacijenta a na osnovu upitnika kod 96 pacijenta ustanovljen je zamor izazvan specifičnim malignitetom (49 muškaraca i 47 žena).

Više od polovine pacijenata imalo je nizak nivo mišićne mase a rezultati su ukazali i na postojanje polnih razlika. Pokazalo se da su muški pacijenti koji su imali veći koštano-mišićni ideks prijavljivali manji stepen zamora povezanog sa malignitetom. Nažalost, kod žena nije bilo značajne povezanosti između ova dva parametra.

Povezanost između koštano-mišićnog indeksa i zamora kod muškaraca sugeriše da su muškarci u mogućnosti da smanje stepen zamora ukoliko bi vežbanjem povećali mišićnu masu. Sa druge strane, kod žena sa uznapredovalim karcinomom izgleda da postoji upliv nekih drugih faktora koji su bitniji za nastanak zamora nego što je nivo mišićne mase. Polne razlike u telesnoj strukturi, indeksu telesne mase ili nivou polnih hormona mogu biti uzrok različitih efekata vežbanja na zamor izazvan malignitetom. Ipak, kombinovanje konvencionalne terapije sa vežbanjem ili ishranom koje mogu da utiču na povećanje mišićne mase otvara mogućnost poboljšanja tolerancije terapije i njenih rezultata, naročito kod muškaraca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.