Podaci NSD-RisC za Srbiju

Umreženi podaci, doktorka sa stetoskopom

NSD-RisC je međunarodna mreža istraživača iz oblasti zdravlja, koja se bavi analizom učestalosti pojedinih hroničnih bolesti (npr. visokog krvnog pritiska, gojaznosti, šećerne bolesti) i informisanjem javnosti o pojedinim faktorima rizika za ove bolesti. Centar ove mreže nalazi se u Londonu a u aktivnostima učestvuje i nekoliko stručnjaka iz Srbije. Aktivnosti NSD-RisC su sinhronizovane sa aktivnostima Svetske zdravstvene organizacije. Skorašnje informacije ove mreže, koje se odnose i na stanovništvo Srbije, objavljene su tokom 2016. i 2017. godine u vodećim naučnim časopisima kao što su The Lancet i e-Life a ova mreža nastavlja da istražuje i aktuelne trendove u više od 200 zemalja širom sveta.

Aktuelni podaci NSD-RisC sugerišu da naše stanovništvo ima relativno visoku učestalost visokog krvnog pritiska, gojaznosti i šećerne bolesti. Učestalost šećerne bolesti iznosi 6.5% kod žena i 7.3% kod muškaraca. Povišen krvni pritisak ima 33.8% muškaraca i 25.2% žena, a Srbija se nalazi na 13. mestu zemalja sveta po učestalosti hipertenzije među muškim stanovništvom, a na petom mestu u regionu kada su žene u pitanju. Gojazno je 18.0% žena i 17.6% muškaraca, a čak 55% stanovnika Srbije ima prekomernu telesnu težinu. U slučajevima gojaznosti i šećerne boelsti, uočava se trend povećanja ovih hroničnih stanja od 1980. godine do danas.

Pored pomenutih podataka, posebno brinu projekcije NSD-RisC grupe o porastu rizika od hroničnih bolesti u narednom periodu kada je reč o Srbiji. Procenjeno je da će do 2025. godine broj gojaznih muškaraca porasti na 23.7% a gojaznih žena na 21.1% dok će se nastaviti i porast učestalosti šećerne bolesti (9.6% kod muškaraca i 7.8% kod žena do 2025. godine) kod našeg stanovništva.

Pogledajte podatke NSD-RisC za Srbiju

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.