Potkožne masti donjeg dela tela i rizik od karcinoma

Nabor masnog tkiva na stomaku

Gojaznost, koja se definiše kao indeks telesne mase preko 30 kg/m2, predstavlja faktor rizika za nastanak i smrtnost od raka. Gojaznost je posebno povezana sa rizikom od karcinoma dojke, materice, debelog creva i bubrega. Međutim, indeks telesne mase nije idealna mera koja ukazuje na stepen masnih naslaga iz mnogo razloga – pre svega zbog postojanja različitih vrsta masnog tkiva, kao što su visceralno, abdominalno potkožno masno tkvio ili masnoće nagomilane u jetri, a koje ispoljavaju različite efekte na rizik od metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti.

Osim ove tri vrste masnih naslaga, kod 2627 učesnika DALAS studije (starosti od 18-65 godina) meren je i nivo potkožnog masnog tkiva donjeg dela tela kako bi se utvrdilo na koji način su različite vrste masnih naslaga povezane sa rizikom od nastanka karcinoma. Nakon što su izmerene vrednosti različitih segmenata masnog tkiva, ispitanici su praćeni u periodu koji je trajao najviše 12 godina.

Tokom perioda praćena, kod 167 ispitanika (6.4%) razvilo se neko maligno oboljenje. Kod žena je prevashodno dijagnostikovan rak dojke (24.6%), a kod muškaraca rak prostate (19.8%). Među onima kod kojh se pojavio karcinom, bilo je više starijih osoba, osoba koje su imale dijabetes, visok krvni pritisak i viši nivo masnoća u krvi, kao i porodičnu istoriju karcinoma.

Što se tiče povezanosti, ispostavilo se da blago povećane visceralne masti nisu bile značajno povezane sa povećanim rizikom od pojave maligniteta, što je bio slučaj i sa mastima nagomilanim u jetri i potkožnim mastima. Nasuprot tome, potkožno masno tkivo donjeg dela tela imalo je zaštitno dejstvo za nastanak karcinoma. Iako je zaštitno delovanje potkožnog masnog tkiva donjeg dela tela primećeno i kod kardiovaskularnih oboljenja i kod dijabetesa tipa 2, ovo je prva studija u kojoj je potvrđeno njegovo zaštitno delovanje i na nastanak karcinoma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.