Kvalitet ishrane stanovništva Srbije

vekne integralnog hleba

Kakva je ishrana stanovništva Srbije? Svega nekoliko skorašnjih studija ispitivalo je kvantitativne i kvalitativne karakteristike ishrane stanovništva Srbije. Ilustrativni podaci objavljeni 2016. godine sugerišu da je dnevni energetski unos stanovništva Srbije u periodu od 2011. do 2013. godine iznosiо 2660 kcal dnevno. Zastupljenost žitarica u ishrani je bila oko 38% (najniža u Beogradu 34.6%) u odnosu na preporučenih 40%. Meso i mesni proizvodi, riba i jaja su bili zastupljeni sa ~ 20% u ukupnom dnevnom energetskom unosu. Polovina unosa mesa otpada na suhomesnate proizvode u odnosu na sveže meso; unos suhomesnatih proizvoda za 2013. godinu je iznosio 15.4 kg po glavi stanovnika Srbije – posebno visok stepen konzumiranja ovih proizvoda uočen je u Vojvodini i Beogradu.

Prosečno se 2013. godine unosilo 4.5 komada jaja nedeljno. Prosečni dnevni unos mleka i mlečnih prozvoda po stanovniku Srbije u 2013. godini iznosio je 8.1% u ukupnom dnevnom energetskom unosu (preporučeno 10%). Konačno, potrošnja voća i povrća bila je znatno ispod preporuka na teritoriji cele Srbije. Dnevni unos voća iznosio je svega 5.0% energetskog unosa a povrća 7.7% dnevnog energetskog unosa što je daleko manje od preporučenih 15% odnosno 20% u ukupnom dnevnom energetskom unosu. Konačno, udeo masnoća, šećera i šećernih koncentrata iznosio je u proseku 21% dnevnog energetskog unosa što je čak četiri puta više od preporučenih vrednosti.

Autori su zaključili da je kvalitet ishrane stanovništva Srbije nezadovoljavajući – glavni nedostaci su prekomeran unos masnoća i šećera, takođe i suhomesnatih proizvoda, uz nedovoljan unos voća i povrća. U ovom istraživanju nije analizirana povezanost između kvaliteta ishrane i učestalosti hroničnih bolesti, međutim mnoge studije ukazuju na povezanost neadekvatne ishrane i povećanog rizika od kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti, kao i pojedinih vrsta raka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.