Kombinovani efekti mediteranske ishrane i fizičke aktivnosti na stopu smrtnosti

Maslinovo ulje i biciklista

Veoma su dobro poznati blagotvorni zdravstveni efekti mediteranske ishrane i fizičke aktivnosti. Međutim, njihov dugoročni kombinovani efekat na stopu umiranja nije detaljno istražen sve do sada. U velikoj studiji iz Španije, praćeno je 19.467 osoba u periodu od decembra 1999. godine do februara 2016. godine; kod ovih ispitanika analiziran je stepen pridržavanja mediteranske ishrane kao i obim fizičke aktivnosti tokom perioda praćenja, odnosno njihova povezanost sa stopom umiranja od svih uzroka.

Tokom perioda praćenja, registrovano je 305 smrtnih ishoda. U poređenju sa grupom koja se najmanje pridržavala mediteranske ishrane (ocena manja od 20 na posebnom upitniku), osobe koje su se češće pridržavale ovog načina ishrane (ocena 23 -30) imale su manji rizik od umiranja (1 prema 0.66). Učestvovanje u umereno intenzivnoj ili visoko intenzivnoj fizičkoj aktivnosti bilo je povezano sa manjim rizikom od umiranja za 44% odnosno 52%. Kod osoba moje su kombinovale ova dva načina ponašanja, redovno pridržavanje obrasca mediteranske ishrane i visoko intenzivna fizička aktivnost, stopa umiranja bila je dramatično smanjena (1 prema 0.36).

Izgleda da kombinovanje dva pomenuta načina ponašanja ima kumulativan značaj na smanjenje rizika od prevremene smrti kod odrasle populacije. Ova studija je veoma značajna jer je obuhvatila veliki broj ispitanika, relativno dug period posmatranja a u tumačenje je uključila veliki broj karakteristika ispitanika koje mogu uticati na rezultate (npr. indeks telesne mase, ukupna uneta količina kalorija, pušenje, unos alkohola, nivo amsnoća u krvi, prisustvo hipertenzije). Ipak, korišćene su indirektne mere za procenu načina ponašanja pa je u budućnosti potrebno preciznije prikupljanje podataka o obimu fizičke aktivnosti i ishrani kod studija ovakvog tipa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.