Kinoa semenke snižavaju trigliceride kod gojaznih osoba

Kinoa je pseudo-žitarica prvobitno uzgajana u oblasti Anda. Popularnost kinoa semenki porasla je u poslednjih nekoliko godina, zbog dokaza o njihovim zdravstvenim benefitima i kvalitetima supernamirnice. Dosadašnje studije na ovu temu, bile su ograničene su na životinjske modele, a njihovi rezultati pokazuju slabe do umerenie dokaze da kinoa utiče na poboljšanje lipidnog profila plazme. Klinička ispitivanja na ljudima, s ciljem ispitivanja zdravstvenih prednosti kinoe, ograničena su na nekoliko potencijalnih studija i jednu randomiziranu studiju sprovedenu kod žena u postmenopauzi. Nijedna studija nije sprovedena na opštoj populaciji.

Cilj ovog randomiziranog kliničkog ispitivanja bio je da se ispita efekat konzumiranja različitih doza kinoa semenki (25 i 50 g dnevno) na faktore rizika od metaboličkog sindroma i zdravstvene benefite: telesnu kompoziciju, serumske lipide i hormone i unos nutritijenata, kod osoba sa prekomernom težinom i gojaznih.

Rezultati studije su pokazali da uključivanje kinoe u ishranu nije promenilo ukupni unos nutritijenata učesnika studije. Uočena je pozitivna promena u HDL holesterolu i triglicerideima. Prevalenca metaboličkog sindroma smanjena je 40% i 70% respektivno u grupama koje su konzumirale 25 i 50 g kinoe dnevno u toku 12-nedelja. Iako su brojevi bili mali, malim izmenama u kvalitetu ishrane, bez pridruženog mršavljenja moguće je poboljšati metaboličku profil kod osoba sa prekomernom težinom i gojaznih.

Rezultati navedene studije sugerišu da konzumacija 50 g kinoa semenki dnevno, smanjuje serumske trigliceride i prevalencu metaboličkog sindroma kod osoba sa prekomernom težinom i gojaznih.

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.