Igranje video-igrica utiče na apetit i obrazac ishrane odraslih muškaraca

Sedentarne aktivnosti su nedvosmisleno povezane sa prekomernom težinom, prevashodno zbog izostanka fizičke aktivnosti. Međutim, postoje pretpostavke o uticaju stresa pri tim aktivnostima na apetit i način ishrane. Brojne studije su potvrdile da dolazi do povećanje srčane frekvence i krvnog pritiska, kao odgovor na stres zbog igranja video-igrica, dok su neke studije utvrdile povezanost izloženosti stresu sa izmenjenim obrascima ishrane.

Tim engleskih istraživača bavio se istraživanjem uticaja sedentarnih aktivnosti kao što su gledanje televizije i igranje video-igrica na stvaranje različitih navika u ishrani, povezanih sa diferencijalnim nivoima odgovora na stres. Sproveli su randomiziranu kontrolisanu studiju na 72 gojaznih odraslih muškaraca, podeljenih u tri grupe: (i) gledanje nenasilnih emisija na televiziji (kontrolna grupa); (ii) igranje nenasilne video-igrice (FIFA); (iii) igranje nasilne video-igrice (Call of Duty). Nakon standardizovanog doručka, 1-sata sedentarne aktivnosti, usledilo je 25-min odmora, sa slobodno dostupnim slatkim i slanim grickalicama i pićem. Pri tome, mereni su stres markeri (puls, krvni pritisak, vizuelna analogna skala (VAS)). Stres markeri su bili značajno veći u grupi koja je igrala video-igrice od one koja je gledala televiziju, dok nije bilo značajne razlike imeđu dve grupe koje su igrale igrice. Daljim razmatranjem, utvrđeno je da grupa koja igra nasilnu video-igricu konzumira više energije, slatkiša i zasićenih masti nego kontrolna grupa.

Igranje video-igrica kod gojaznih odraslih muškaraca povezano je sa akutnim odgovorom na stres u poređenju sa gledanjem nenasilnog programa na televiziji, odnosno sa većim naknadnim unosom hrane. Opisana studija pokazuje da video-igrice same po sebi mogu poremetiti apetit, a da nasilne video-igrice mogu još pogoršati ovaj efekat.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.