Kafa i kofein: dobri ili loši za demenciju?

Poznato je da su problemi sa pamćenjem obeležje Alchajmerove bolesti. Međutim, demenciju karakterišu i neuro-psihijatrijski simptomi, koji mogu biti prisutni već u prvim fazama poremećaja. Niz simptoma poznat kao behajvioralni i psihološki simptomi demencije (BPSD), koji uključuj anksioznost, apatiju, depresiju, halucinacije, paranoju i dr., manifestuju se na različite načine i predstavljaju najjači izvor stresa za pacijente.

Kofein je nedavno predložen kao strategija za sprečavanje demencije, kako kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću tako i kod normalnog starenja. To je zbog njegove aktivnosti u blokiranju molekula adenozin receptora, koji mogu izazvati disfunkcije i bolesti u starosti. Međutim, postoje dokazi da u slučajevima kada se razviju kognitivni i neuro-psihijatrijski simptomi, kofein može da ima suprotan efekat.

Da bi se to dodatno istražilo, istraživači iz Španije i Švedske sproveli su studiju na miševima koji normalno stare i modelima za Alchajmerovu bolest. U ovoj studiji, simuliran je dugotrajan oralni tretman sa veoma niskom dozom kofeina, ekvivalentne tri šolje kafe dnevno za čoveka, da odgovori na pitanja koja su relevantna za pacijenate sa Alchajmerovom, ali i za stariju populaciju u celini.

Miševi razvijaju Alchajmerovu bolesti na sličan način kao ljudski pacijenti sa početnim oblikom bolesti. Oni ne samo da pokazuju tipične kognitivne probleme, već i niz simptoma sličnih BPSD. Zbog toga, predstavljaju dobar model za utvrđivanje da li benefiti od kofeina mogu da nadoknade njegove navodna negativne efekte. Ranije je već pokazan značaj adenozin A1 receptora kao uzroka nekih neželjenih efekata kofeina.

Rezultati pokazuju da kofein menja ponašanje zdravih miševa i pogoršava neuropsihijatrijske simptome miševa sa Alchajmerovom bolesti. Dugoročna, niska doza kofeina pogoršava neofobiju (strah od svega novog), anksioznosti u ponašanju i emocionalnu i kognitivnu fleksibilnost, a pruža samo malo koristi za učenje i pamćenje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.