Ishrana u prevenciji i kontroli dijabetesa tipa 2

Dijabetes je jedan od najvećih globalnih javnih zdravstvenih problema. Procenjuje se da će se prevalencija povećati sa 425 miliona ljudi u 2017. godini, na 629 miliona do 2045.godine, uz povezane zdravstvene, socijalne i ekonomske troškove. Neophodna su hitna rešenja za usporavanje ili čak promenu smera ovog trenda, posebno ulaganje u ključne faktore: ishranu, fizičku aktivnost, i  držanje pod kontrolom telesne težind.

Pokazano je da ishrana najviše doprinosi morbiditetu i mortalitetu u svetu. Značajna je za kontrolisanje i prevenciju dijabetesa tipa 2, preko uticaja na težinu i metaboličku kontrolu. Međutim, ishrana je takođe i jedan od najkontroverznijih i najtežih aspekata kontrole dijabetesa tipa 2. Ideja „biti na dijeti“ za hronična doživotna stanja poput dijabetesa je dovoljan razlog za odustajanje velikog broja ljudi, pošto uspostavljanje i održavanje optimalanog obrazca ishrane predstavljaju ogroman izazov. Zbog toga je uvedena medicinska prehrambena terapija, koja je dokazano efikasna, ali je njeno sprovođenje povezano sa brojnim teškoćama.

Značajan napredak je postignut u formulisanju dijetetskih smernica zasnovanih na dokazima i usaglašeni su neki zajednički principi koji bi trebalo da budu od pomoći lekarima, pacijenatma i javnosti. Pridržavanje dijetetskih saveta predstavlja važan faktor, a držanje pod kontrolom telesne težine je i dalje kamen temeljac strategije kontrole dijabetesa.

Ključne poruke

Težina je kamen temeljac metaboličkog zdravlja, ali je takođe važan i kvalitet ishrane.

Primena dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata kod dijabetesa tipa 2 je kontroverzna.

Ne postoji idealni procenat distribucije kalorija iz različitih makronutrijenta (ugljeni hidrati, masti ili proteina).

Važan je kvalitet ugljenih hidrata (rafinirani prema izvorima celih žitarica)

Fokus dijetetskih saveta treba da bude na hrani i zdravim obrascima ishrane, a ne na hranljivim materijama.

Potrebno je izbegavati obrađenu hranu, rafinirane žitarice, prerađeno crveno meso, i šećerom zaslađena pića i promovisati unos vlakana, povrća i jogurta.

Dijetetski saveti bi trebalo da budu individualni, u skladu sa ličnim, kulturnim i socijalnim faktorima.

Dijabetes tipa 2 ne mora da bude progresivno stanje, već postoji potencijal za remisiju sa dijetetskim intervencijama.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.