Trening za osobe koje su doživele moždani udar

Stariji par u šetnji

Narušeno kardiorespiratorno zdravlje je često udruženo sa pojavom moždanog udara i nastaje kao posledica primarnog slabljenja mišića i smanjene fizičke aktivnosti. Slabiji kardiorespiratorni kapacitet može da spreči osobu koja je imala moždani udar da se vrati svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima. U takvim slučajevima se često prepisuju programi fizičke aktivnosti kao što su kardiorespiratorni (aerobni) trening, trening sa otporom ili mešoviti trening koji kombinuje prethodna dva.

U analizi u kojoj je obuhvaćeno 2797 ljudi, prosečne starosti 62 godine, utvrđeno je da su aerobni i mešoviti trening bili efikasni u smanjenju stepena invaliditeta od moždanog udara na kraju vežbanja u poređenju sa kontrolnom grupom. Aerobni i mešoviti trening, naročito šetnja, doveli su do poboljšanja pokretljivosti zglobova, ravnoteže i maksimalne potrošnje kiseonika za vreme i nakon perioda rehabilitacije. Ovi programi vežbanja bili su gotovo apsolutno bezbedni, sa minimalnom stopom smrtnosti tokom perioda vežbanja i u periodu praćenja posle završetka vežbanja (13 slučajeva od 2797), kao i bez pojave povreda i drugih zdravstvenih tegoba. Iz tih razloga, kardiorespiratorni i mešoviti trening bi trebalo uključiti u paket zdravstvenih mera tokom oporavka od moždanog udara u bolnici i van nje.

Što se tiče treninga sa otporom gde su bili uključeni otpor sopstvenog tela, elastične trake, slobodni tegovi i rad na spravama, primećen je značajan broj odustajanja tokom programa. Kod ove vrste treninga nije primećena razlika u smanjenju stepena invalidnosti u odnosu na kontrolnu grupu gde nisu primenjivani nikakvi terapijski programi i fizička aktivnost. Ipak, potrebni su bolje dizajnirani i kontrolisani treninzi sa otporom da bi se utvrdio optimalan izbor vežbi koji bi doveo do poboljšanja funkcionalnog stanja nakon doživljenog moždanog udara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.