Fizička aktivnost i depresija kod dece

Infografik

Interesovanje za pozitivne efekte fizičkog vežbanja na mentalno zdravlje i psihološke funkcije značajno je poraslo prethodnih godina. Dokazi za to su brojni, uključujući informacije o korisnim efektima fizičke aktivnosti na simptome depresije zbog čega se vežbanje smatra nezaobilaznim delom plana lečenja kod osoba sa kliničkom depresijom. Takođe јe pokazana povezanost između smanjenog obima fizičke aktivnosti (tzv. sedentarnog načina ponašanja) i povećanog rizika od pojave depresivnih simptoma kod odraslih osoba. Međutim, nedovoljno je poznato kakva je povezanost između fizičke aktivnosti kod dece i adolescenata i depresije.

Na ovo pitanje, odgovor pruža analiza najnovijih istraživanja koje su se bavile ovom problematikom u periodu od 2005. do 2015. godine. Naime, analizirano je 40 istraživanja sa blizu 90.000 ispitanika iz čitavog sveta, sa brojem dece po studiji od 55 do 14594. Rezultati su ukazali na snažnu povezanost niske fizičke aktivnosti i učestalosti depresije kod dece i adolescenata uzrasta od 8 do 19 godina. Sa druge strane, deca i adolescenti koji imaju visok nivo fizičke aktivnosti ređe imaju depresivne simptome ili je broj simptoma manji. Ova povezanost slabije je izražena kod studija dugoročnog praćenja efekata fizičke aktivnosti na depresiju kod ove populacije.

Uočava se da pojedine studije nisu pružile informacije o objektivnim pokazateljima fizičke aktivnosti dece, u nekima je korišćeno samo-ocenjivanje od strane same dece o postojanju depresije, dok je broj dugoročnih studija o povezanosti fizičke aktivnosti i depresije još uvek mali. U svakom slučaju, može se zaključiti da je fizička aktivnost povezana sa smanjenjem depresivnih simtoma kod dece i adolescenata. Za sada nema dovoljno pouzdanih informacija da li i u kojoj meri fizička aktivnost u detinjstvu smanjuje rizik od pojave depresivnih simptoma u odraslom dobu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.