Povezanost telesne visine sa zdravim starenjem

Stariji par koji deluje zadovoljno

U vremenu kada civilizacija sve više stari nameće se potreba za istraživanjem činioca koji bi uticali i na dužinu i kvalitet života u trećem dobu. Telesna visina, kao jedan od mogućih faktora, pokazala je različite stope povezanosti sa oboljenjima koja se javljaju sa starenjem.

U istraživanju koje je sprovedeno na uzorku od 52.135 žena starosti od 33 do 60 godina, ispitivana je povezanost telesne visine i zdravog starenja. Zdravo starenje definisano je kao odsustvo bolesti u četiri značajna domena: 11 značajnijih hroničnih oboljenja, fizičkih i mentalnih problema, kao i problema sa pamćenjem. Od ukupnog broja učesnica, 6.877 (13.2%) žena klasifikovano je u kategoriju zdravih starijih osoba.

Generalni zaključak istraživanja je da su žene više rastom imale nešto slabiju verovatnoću da zdravo ostare u odnosu na one sa nižim rastom. Osim visine, u razmatranje su uzeti i drugi faktori životnog stila kao što su fizička aktivnost, indeks telesne mase, konzumiranje cigareta i alkohola, kao i dva obrasca ishrane: modifikovana mediteranska ishrana bazirana na namirnicama kao što su povrće, voće, riba, mahunarke, živinsko meso i integralne žitarice, odnosno zapadnjačka ishrana koju čine namirnice poput crvenog i obrađenog mesa, rafinisanisane žitarice, pomfrit i slatkiši. Od navedenih faktora, jedino je mediteranska ishrana pokazala značajnu mogućnost da utiče na povezanost između visine i zdravog starenja. Žene koje su više konzumirale mediteransku ishranu imali su manje zdravstvenih tegoba. Efekat je ipak bio veći kod nižih, nego kod viših žena.

Od pojedinačnih domena, jedino je uočena značajna povezanost visine i narušenog fizičkog funkcionisanja. Autori su ovaj nalaz objasnili time da je višim starijim ljudima teže da se savijaju, uvrću i trče, dok su niži ljudi okretniji i fleksibilniji u izvođenju dnevnih aktivnosti.

Ovaj nalaz bi svakako trebalo ponoviti u narednim istraživanjima, jer nalazi prethodnih studija pokazuju donekle drugačije rezultate. Naime, izraženija telesna visina bila je povezana sa većom stopom oboljenja od raka pankreasa, dojke, jajnika i prostate, odnosno sa smanjenom stopom oboljenja i umiranja od kardio-vaskularnih bolesti, te boljim kognitivnim, mentalnim i fizičkim funkcionisanjem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.