Benefiti mediteranskog načina ishrane za srce i metabolizam

Mediteranski obrazac ishrane se često opisuje kao tip ishrane sa niskim sadržajem crvenog mesa. Istraživanja pokazuju da se mršavo, neprerađeno crveno meso može uključiti u obrasce zdrave ishrane za poboljšanje faktora rizika kardiometaboličkih bolesti (CMD).

Nedavna studija imala je za cilj procenu efekata konzumiranja različite količine mršavog, neprerađenog crvenog mesa u okviru mediteranskog obrasca ishrane, na faktore rizika od CMD. Krenuli su od pretpostavke da bi mediteranski obrazac ishrane trebao da poboljša faktore rizika CMD i da unos crvenog mesa neće uticati na ova poboljšanja.

U randomiziranoj, crossover, kontrolisanoj studiji učestvovao je 41 ispitanik, koji su su primenjivali mediteranski obrazac ishrane dva puta po 5 nedelja, međusobno odvojenih sa 4 nedelje ishrane prema individualnom izboru. Mediteranski obrazac sadržavao je oko 500 g [tipičan unos Amerikanaca (Med-crveno grupa)] i oko 200 g [preporučen unos u obrascima zdrave ishrane (Med-kontrolna grupa)] mršave, neprerađene junetine i svinjetine, nedeljno. Unos crvenog mesa je kompenzovan živinom i drugim namirnicama bogatih proteinima.

Pre i posle intervencije,  ispitanicima su određivani  sledeći parametri: krvni pritisak u mirovanju, serumski lipidi, lipoproteini, glukoza, insulin i ambulantni krvni pritisak.

Upoređivanjem rezultata pre i posle intervencije, dobijeni su sledeći uvidi: ukupni holesterol kod ispitanika je bio smanjen, ali je do većge smanjenja došlo kod Med-crveno grupe, nego kod Med-kontrolne grupe; LDL lipoprotein (“loš” holesterol) je smanjen kod Med-crveno grupe, ali je ostao nepromenjen kod Med-kontrolne grupe; HDL lipoprotein (“dobar” holesterol) se nije značajno smanjio kod obe grupe; trigliceridi, ukupni holesterol, glukoza i insulin takođe se nisu značajno promenili kod obe grupe; svi parametri krvnog pritiska su poboljšani, osim onog tokom sna i nisu pokazali zavisnost od unosa crvenog mesa.

Može se zaključiti da odrasli koji su gojazni ili umereno gojazni mogu u većoj meri poboljšati riziko faktore CMD, usvajanjem mediteranskog obrasca ishrane sa ili bez smanjenja unosa mršavog i neprerađenog crvenog mesa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.