Brzo mršavljenje izgleda nije jednako korisno za žene i muškarce

Dijabetes melitus tip 2 je jedna od najbrže rastućih hroničnih bolesti u svetu. Poznato je da su glavni faktori rizika za njen razvoj višak kilograma, odnosno gojaznost, a da gubitak težine „sprečava dijabetes“ u smislu da odlaže nastajanje novih slučajeva. Dosadašnja istraživanja su pokazala razliku u rezultatima programa za mršavljenje kod muškaraca i žena, odnosno  kod muškaraca se u većoj meri smanjuju masti i telesna težina, nego kod žena. Ova razlika je uglavnom objašnjavana konceptom fiksnog dnevnog unosa energije kod oba pola, bez obzira što muškarci i žene imaju značajno različite potrebe za  energijom, pošto muškarci, karakteristično, imaju veću telesnu masu. Međutim, muškarci mogu i da mobilišu više intraabdominalnih masti tokom mršavljenja od žena, dok žene gube više potkožnog tkiva. Što je veće smanjenje intraabdominalnih masti kod muškaraca, veće je poboljšanje metaboličkog profila rizika. Dakle, veće poboljšanje u smislu faktora rizika kod muškaraca se ne odnosi samo na veći negativni energetski bilansi, već i na rodno specifičan efekat.

Nedavna The Preview studija intervencija, namenjena prevenciji dijabetesa tipa 2 putem promene životnog stila do sada je najveća, multinacionalna studija čiji je cilj da se spreči razvoj dijabetesa tipa 2 kod gojaznih osoba sa predijabetesom. U studiji se koriste dijeta i fizička aktivnost, uz tehnike modifikacije ponašanja. Studija koja je trajala 3 godine bila je multicentrična i nasumično kontrolisana, u kojoj su izabrane odrasle osobe primenjivale nisko-energetsku dijetu u toku 8 nedelja. Cilj je bio da se postigne gubitak težine od najmanje 8%, kako bi se kvalifikovali za uključivanje u nasumično odabrane intervencije, čiji je fokus bio na dugoročnom održavanju mršavljenja. Krenulo se od pretpostavke da će početna, fiksna nisko-energetska dijeta izazivati različite metaboličke ishode kod muškaraca i žena.

U ovoj studiji, porede se efekti indukovanog gubitka težine nisko-energetskom dijetomu toku 8 nedelja, na metaboličke rezultate u velikoj grupi muškaraca i žena. Studija je obuhvatila podatke odraslih pacijenata uzrasta od 25-70 godina. Svi učesnici pratili su nisko-energetsku dijetu (3.4 MJ/ 810 Kcal/dnevno) u toku 8 nedelja (Kembridž plan). Učesnici su regrutovani iz 8 lokacija u Evropi, Australiji i Novom Zelandu. Uslove studije ispunjavale su gojazne osobe sa predijabetesom (BMI ≥ 25 kg /m2).

Zaključeno je da je 8-nedeljna nisko-energetska dijeta propraćena značajnim poboljšanjima u antropometriji, krvnom pritisku i metaboličkom profilu gojaznih žena i muškaraca sa predijabetesom.

Rezultati studije pokazuju i da 8-nedeljna nisko-energetska dijeta indukuje različite efekte kod žena, nego kod muškaraca. Ovi nalazi su klinički važni i predlažu rodno specifične promene nakon mršavljenja. Važno je da se ispita da li su veći pad u bezmasnoj težini, obimu kukova i HDL holesterolu kod žena posle naglog mršavljenja, zaista korisni za buduće kardiovaskularno zdravlje žena.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.