Zdravi načini ponašanja u školi mogu da pomognu u borbi protiv gojaznosti

Tanjir sa pekarskim pecivom

Više od petine adolescenata u razvijenim zemljama je gojazno. Pošto gojaznost u adolescenciji povećava rizik od zadržavanja gojaznosti u odraslom dobu i dugoročnog ugrožavanja zdravlja, prevencija gojaznosti je od ključnog značaja kod mladih osoba. Jedno od mesta na kome mladi mogu da nauče da se ponašaju i hrane zdravo je i školski ambijent.

Koliko školski sistem može da utiče na prevenciju i regulisanje gojaznosti bila je tema istraživanja u kojem je od 10 nasumično odabranih škola, u pet škola realizovan program o zdravim navikama, dok su preostalih pet poslužile kao kontrolna grupa. Kod 1368 učenika uzrasta između 12 i 13 godina izmerene su visine i težina na početku tesitranja i dve godine nakon završetka programa.

Program prevencije i regulisanja gojaznosti u trajanju od 5 nedelja obuhatao je podsticanje učenika da jedu zdravu hranu u školskoj kantini, marketing (postere u školskom prostoru koji promovišu fizičku aktivnost) i edukaciju od strane vršnjačkih instruktora. Instruktori su u parovima prilazili učenicima, nudili su im da probaju hranu u kantini, da zamene sokove vodom, informisali ih o uticaju voća i povrća na zdravlje, razgovarali sa roditeljima, te nastojali da motivišu adolescente da usvoje zdrav način ponašanja.

Iako intervencija nije uspela značajno da smanji indeks telesne mase kod dece (posmatrajući celi uzorak), kod dece koja su na početku testiranja bila gojazna došlo je do značajnog smanjenja indeksa telesne mase. Ovaj parametar je za dve godine bio niži čak za 4.1 kg/m2 kod gojaznih dečaka, odnosno 4.3 kg/m2 kod gojaznih devojčica u odnosu na kontrolne vrednosti.

Alarmantan podatak ovog istraživanja ukazuje da je pre početka programa čak 80% adolescenata imalo prekomeran indeks telesne mase (50% predgojaznih i 30% gojaznih). Ako se uzme u obzir da će, prema ranijim istraživanjima, od 65 do 83% gojaznih adolescenata biti gojazno u odraslom dobu, programi koji se realizuju koristeći školsko okruženje imaju ogroman potencijal za ostvarivanje dugoročnih efekata na borbu protiv gojaznosti kod ove populacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.