Zajednički porodični obroci u ranom detinjstvu doprinose opštem blagostanju školske dece

Smiling family having lunch together on dining table at home

Brojna istraživanja ukazala su na pozitivnu povezanost zajedničkih porodičnih obroka sa zdravljem dece i adolescenata. Najnovija kanadska studija, međutim, ide i korak dalje, dovodeći u vezu redovno zajedničko obedovanje sa nizom koristi po fizičko i mentalno zdravlje dece školskog uzrasta.

Naime, u sklopu longitudinalne razvojne studije, ukupno 1492 deteta iz Kvebeka praćena su počev od 5. meseca života. U uzrastu od 6 godina, prikupljeni su podaci vezani za porodični ambijent kada je reč o obedovanju, a potom su na uzrastu od 10 godina, ispitani životni stil, fizička forma, školski uspeh i socijalna prilagođenost dece. Deca koja su u mlađem uzrastu redovno imala obroke zajedno sa roditeljima, u kasnijem školskom uzrastu, imala su viši nivo opšte fizičke forme, manje su konzumirala bezalkoholne napitke, ispoljila su niži nivo fizičke i reaktivne agresivnosti, opozicionog ponašanja i neagresivne delikvencije, čak i kada se neutrališe uticaj nekih karakteristika dece (npr. pol, kognitivne sposobnosti, BMI) i porodica (porodična struktura, obrazovanje majke i dr.).

Zajednički obroci u ranom detinjstvu, pored ostalog, mogu biti izuzetna prilika za socijalnu interakciju, diskusiju o svakodnevnim problemima i modelovanje prosocijalnog ponašanja od strane roditelja. U vreme kada opada broj porodica u kojima roditelji obeduju zajedno sa decom, jednostavne i blagovremene intervencije usmerene na ovaj aspekt roditeljstva mogle bi da značajno doprinesu opštem razvoju i blagostanju dece.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.