Uloga koštunjavog voća u prevenciji raka želuca i jednjaka

Različite vrste koštunjavog voća

Poznato je da koštunjavo voće ima antizapaljensko i antioksidantno dejstvo zahvaljujući nekim od svojih sastojaka kao što su polifenoli, dijetna vlakna, vitamini i minerali. Njihovo zaštitno dejstvo utvrđeno je u slučajevima raka debelog creva, materice, pluća i pankreasa.

Velika multicentrična studija obuhvatila je praćenje navika u ishrani kod pola miliona ljudi starosti od 51-70 godina u periodu od 15 godina. Istraživači su analizirali da li koštunjavo voće (orasi, kikiriki, badem, lešnik) ali i puter od kikirikija, imaju zaštitnu ulogu u nastanku raka jednjaka i raka želuca. Oba tipa karcinoma su podelili na dva podtipa: kardijalni i nekardijalni adenokarcinom želuca, odnosno adenokarcinom i karcinom skvamoznih ćelija jednjaka. Razlog za ovu podelu je činjenica da se učestalost kardijalnog gastričnog karcinoma i adenokarcinoma jednjaka povećava u zapadnim zemljama, dok se stopa oboljevanja od nekardijalnog gastričnog karcinoma i karcinoma skvamoznih ćelija jednjaka smanjuje.

Rezultati ove studije su sugerisali da konzumiranje koštunjavog voća smanjuje rizik od gastričnog nekardijalnog karcinoma za 18%, dok konzumiranje putera od kikirikija smanjuje rizik od istog tipa raka za 19%, a od karcinoma skvamoznih ćelija jednjaka za 28%. Kada su u analizu uzeti zajedno, unos koštunnjavog voća i putera od kikirikija značajno su bili povezani sa smanjenim rizikom od nekardijalnog raka želuca. Takođe, iako je koštunjavo voće visoko kalorično, konzumiranje ove namirnice nije bilo povezano sa povećanjem telesne težine.

Zaštitno dejstvo koštunjavog voća potvrđeno je i u jednoj japanskoj studiji gde su ispitanici koji su jeli koštunjavo voće barem tri puta mesečno imali za 50% manji rizik oboljevanja od raka želuca. Sastav bogat omega-3 masnim kiselinama, vitaminima kao što su folati, niacin, karotenoid i vitamin E i mineralima kao što su kalcijum, selen, cink i magnezijum preporučuju koštunjavo voće kao visoko kvalitetnu namirnice u prevenciji različitih vrsta karcinoma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.