Različiti obrasci ishrane i dijabetes tip 2

Zdrava hrana i aparat za merenje šećera u krvi

Mnoge studije sugerišu da pojedine vrste hrane i napitaka mogu smanjiti rizik od pojave dijabetesa, kao što je npr. povećan unos žitarica celog zrna, orašastih plodova ili kafe, odnosno ograničen unos crvenih mesa i mesnih prerađevina ili namirnica bogatih prostim šećerima. Međutim, ljudi se hrane kombinacijama različitih namirnica pa nije uvek lako prepoznati obrazac ishrane koji je povezan sa manjim rizikom od šećerne bolesti. U prikazanoj studiji, sumirani su dokazi svih istraživanja koja su analizirala povezanost specifičnih načina ishrane sa pojavom dijabetesa tipa 2 kod prethodno zdravih osoba.

Ukupno je analizirano 48 studija sa 16 populacionih grupa i ukupno 1.5 miliona ispitanika. Najveći broj studija je realizovan u SAD (22 studije), zatim u Evropi (18 studija), Aziji (5 studija) i Australiji (3 studije). Rezultati ukazuju da osobe koje se pridržavaju mediteranske ishrane, DASH ishrane i AHEI ishrane imaju manji rizik za pojavu šećerne bolesti. Analiza pojedinačnih komponenti ishrane ukazuje da su crvena mesa i mesne prerađevine, rafinisane žitarice, punomasno mleko i mlečni proizvodi, jaja i prženi proizvodi povezani sa povećanim rizikom od dijabetesa, a da je obrazac ishrane koji karakterišu unos povrća, mahunarki, voća, živinskog mesa i ribe povezan sa manjim rizikom od šećerne bolesti.

Iako se delimično razlikuju po svom sadržaju, pomenuti obrasci ishrane, mediteranski, DASH i AHEI, izgleda da imaju snažan potencijal u prevenciji dijabetesa. Sa druge strane, postoje , već je pre reč o načinu ishrane u kojem posebno dominiraju prekomeran unos rafinisanih žitarica (npr. belog hleba, pekarskih proizvoda, pahuljica za doručak), napitaka bogatih šećerom (npr. bezalkoholni gazirani i negazirani napici, voćni nektari) i mesnih prerađevina (npr. kobasica, slanina, šunka, pasteta).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.