Promene životnih navika gojaznih trudnica smanjuju rizik od zapaljenskih procesa

Trudnica koja vežba

Gojaznost u trudnoći je globalni izazov i predstavlja snažan faktor rizika za pojavu komplikacija tokom trudnoće i porođaja. Deca gojaznih trudnica imaju povećan rizik da razviju dijabetes i mnoge kratkoročne i dugoročne bolesti. Uzrok mogu biti različiti faktori koji potiču od nepovoljnog intrauterinog okruženja.

Neki od tih faktora ispitivani su u studiji sprovednoj na 376 trudnih žena čiji je indeks telesne mase bio preko 30 kg/m2. One su razvrstane u tri grupe: (1) kombinovanu grupu, koja je dobijala savete o manje kaloričnoj ishrani sa dominacijom višestruko nezasićenih masnih kiselina i preporuku da ostvare 11.000 koraka dnevno (150% od prosečnog dnevnog broja koraka); (2) grupu gde je preporučena samo fizička aktivnost istog obima kao u prvoj grupi; i (3) kontrolnu grupu bez ikakvih preporuka. U dve vremenske tačke tokom trajanja trudnoće (od 18-20 nedelje i 28-30 nedelje) uzimani su iz biomarkeri iz krvi koji su ukazivali na dinamiku različitih metabolita (metabolizma glukoze i masti) i zapaljenskih procesa. Rezultati o načinu ponašanja dobijeni su na osnovu podataka iz upitnika o konzumiranim namirnicima i pedometru kojem je meren broj koraka dnevno.

Analiza podataka sugerisala je na to da je nivo C-reaktivnog proteina visoke senzitivnosti, nespecifičnog pokazatelja zapaljenskih procesa, u 28.-30. nedelji trudnoće bio značajno niži u obe grupe gde je primenjen tretman u odnosu na kontrolnu grupu (niži za 28% u kombinovanoj grupi, odnosno za 23% u grupi sa preporučenom fizičkom aktivnosti).

Kod manje od 20% trudnica koje su se držale preporuka o izvođenju 11.000 koraka dnevno C-reaktivni protein je smanjen za 21% u odnosu na one žene koje se nisu držale preporuka. Trudnice koje su se izjasnile da unose velike količine ugljenih hidrata imale su u kasnoj trudnoći za 30% veću koncentraciju C-reaktivnog proteina u odnosu na žene koje su unosile male količine ugljenih hidrata. Nije bilo razlika u koncentraciji masnoća u rvi, niti u drugim metaboličkim markerima između ove tri grupe.

Promene životnog stila koje se odnose na povećan nivo fizičke aktivnosti i mediteransku ishranu izgleda da daju dobre rezultate kako bi se smanjila opasnost od nastanka hroničnih zapaljenskih procesa koji bi mogli da ugroze zdravlje majke i ploda. Ranija istraživanja pokazala su da C-reaktivni protein može biti povezan sa nižom težinom novorođenčeta, te prevremenim porođajem i visokim pritiskom u trudnoći.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.