Podrška telefonom sprečava vraćanje kilograma nakon programa mršavljenja

Žena koja telefonira

Nakon što smanje svoju telesnu težinu, većina ljudi je sklona da brzo vrati izgubljene kilograme. Kako bi se umanjio povraćaj kilograma koriste se različite strategije, kao što su etapna ishrana, zamena obroka, lekovi i pristup promene ponašanja. Jedna od naročito zanimljivih strategija promene ponašanja je podučavanje pacijenata specifičnim veštinama održavanja telesne težine koje se razlikuju od veština regulisanja u redovnom programu mršavljenja.

U jednom istraživanju gde su uzorak činile 222 gojazne osobe stare prosečno 62 godine i sa indeksom telesne težine preko 30 kg/m2 ispitivano je da li su ove veštine održavanja telesne težine efikasnije nego uobičajena briga o gojaznim osobama kada je reč o stabilizaciji željenje težine. Učesnici su prethodno prošli fazu mršavljenja tokom 16 nedelja trajanja programa; oni koji su izgubili bar 4 kg tokom tog perioda, uključeni su slučajnim izborom u eksperimentalnu grupu (110 osoba) ili u kontrolnu grupu (112 osoba).

Članovima eksperimentalne grupe je preko telefona upućivan program podrške održavanju željene telesne težine, u koji je bio uključen razgovor o zadovoljstvu vezanom za ishode i motivima za održavanje postignutih rezultata, planiranju prevencije povratka na prethodnu težinu, usvajanju veština samokontrole i podršci od strane drugih osoba. Druga grupa nije dobila ovakav vid brige i podrške. Telefonski poziv upućivan je u proseku svake četvrte nedelje tokom 42 nedelje trajanja programa. Po okončanju programa, sledio je 14-nedeljni period bez kontakta, da bi potom u 56. nedelji od početka programa bio utvrđen povraćaj telesne težine, unos kalorija i obim fizičke aktivnosti svih ispitanika.

Rezultati su pokazali da je prosečni povraćaj težine nakon 56. nedelje bio značajno niži u grupi koja je dobijala podršku telefonom (0.75 kg) u odnosu na kontrolnu grupu (2.36 kg). Nije bilo razlike među grupama u potrošnji kalorija, niti u obimu fizičke aktivnosti. Težina je na kraju 56. nedelje bila za minimalno 5% niža nego ona na početku testiranja u slučaju 57.8% ispitanika u eksperimentalnoj grupi u poređenju sa 34.3% ispitanika koji su primali uobičajenu negu.

I pored toga što su u programu održavanja težine učesnici bili suočeni sa drugačijim uslovima u odnosu na početni program gubljenja telesne težine (kao što su smanjena učestalost kontakata, promena načina isporuke programa sa ličnog kontakta na telefonski i prekid kontakta sa učesnicima poslednjih 14 dana programa), jeftina intervencija podrške telefonom pokazala je zadovoljavajuću efikasnost, s obzirom na to da su učesnici uglavnom uspeli za zadrže svoju težinu. Ovaj rezultat sugeriše da se vremenski i finansijski efektivne strategije održavanja telesne težine uključe u kliničke i komercijalne programe regulisanja težine kako bi bio postignut veći efekat u borbi protiv prekomerne uhranjenosti i gojaznosti.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.