Osteoporoza, farmakološka terapija i gojaznost kod žena

Rendgenski snimak kostiju kolena

Osteoporoza, bolest krhosti kostiju, predstavlja glavni predisponirajući faktor preloma. U svetu se desi oko 9 miliona fraktura izazvanih osteoporozom, od toga najveći broj kod žena u postmenopauzi.

U cilju da se ispitaju karakteristike žena koje su koristile lekove u terapiji osteoporoze i preloma, došlo se do saznanja da od 13.990 žena u postmenopauzi koje su praćene skoro 14 godina, samo 21.6% njih je koristilo druge lekove, osim estrogena, u prevenciji narednog preloma. Žene koje su imale veći dnevni unos kalcijuma, kojima je dijagnognostikovana samo osteoporoza ili osteoporoza i prelom zajedno (nasuprot samo dijagnozi frakture), koje su imale veće prihode i koje su uzimale i uzimaju hormonsku terapiju su značajno više koristile farmakoterapiju u borbi protiv osteoporeze i prevencije pada nego žene koje su imale indeks telesne mase preko 30 kg/m2 (u poređenju sa osobama kod kojih je indeks telesne mase bio između 18.5 i 24.9 kg/m2), pušile cigarete za vreme trajanja studije (u poređenju sa onim koje su prestale da koriste duvan i onim koji nikada nisu pušile) i koje su imale istoriju artritisa.

Ono što je interesantno je da manje korišćenje lekova za osteoporozu kod gojaznih žena može biti odraz stereotipa da gojaznost predstavlja zaštitni faktor protiv preloma. Međutim, istaživanja demantuju takav stereotip. Sa druge strane, zapostavljanje farmakoterapije od strane gojaznih žena može biti odraz lošijih zdravstvenih navika u odnosu na žene koje nisu gojazne što je već potvrđeno u nekim istraživanjima.

Redovni pregled i pridržavanje terapije i preporuka vezanih za osteoporozu su vrlo bitni nakon prvog preloma zbog dvadesetostruko povećanog rizika ozbiljnog preloma kuka i kičmenih pršljenova. Ovi prelomi mogu ozbiljno da ugroze kvalitet života i mogućnost samostalne brige o sebi. Američka nacionalna Fondacija za osteoporozu preporučuje povećani unos kalcijuma i vitamina D, trening jačanja mišića i vežbe ravnoteže, kao i izbegavanje cigareta i alkohola u borbi protiv osteoporoze.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.