Nivo aerobne forme odraslih i rizik od pojave hipertenzije kasnije u životu

Muškarci trče kroz šumu

Visok krvni pritisak (hipertenzija) je zabrinjavajući zdravstveni problem s obzirom na to da predstavlja vodeći faktor smrtnosti usled kardiovaskularnih bolesti. Posebno je opasno što se krvni pritisak ne leči kod gotovo polovine ljudi koji imaju hipertenziju. Ove osobe imaju povećan rizik od hronične bubrežne slabosti, moždanog udara i infarkta miokarda. Uzevši u obzir značajnu zastupljenost u populaciji, slabu stopu kontrole bolesti i uticaj na globalno zdravlje, hipertenzija predstavlja gorući problem čije efekte trebe sprečiti ili bar ublažiti. Jedno od sredstava prevencije je i fizička aktivnost – poznato je da je povećan obim fizičke aktivnosti praćen snižavanjem vrednosti krvnog pritiska.

Aktuelna tridesetogodišnja studije istraživala je na koji je način visok pritisak povezan sa promenama aerobne forme tokom vremena. U ovoj studiji učestvovalo je skoro 5000 ispitanika starosti od 20 do 82 godina koji su na početku testiranja imali normalan krvni pritisak. Ispitanici su imali najmanje 4 lekarska pregleda za vreme trajanja istraživanja od 1971. godine do 2006. godine, a na osnovu testa opterećenja razvrstani su u 5 grupa: opadajuću grupu u kojoj je postepeno opadao nivo aerobne forme tokom perioda posmatranja (16% ispitanika); rastuću grupu – gde je aerobna forma postepeno rasla (23%); tzv. zvonastu grupu gde je na sredini praćanja aerobna froma bila najvećih vrednosti a nakon toga počela da opada (13%); tzv. U grupu, gde je aerobna forma najpre bila visoka pa opala u sredini studije a zatim porasla na kraju perioda praćenja (16%); i nedoslednu grupu u kojoj nije postojao ustaljen obrazac promena (33%).

U relativno zdravoj populaciji ispitanika srednjih godina utvrđeno je da je od 4932 osobe kod 1954 slučajeva dijagnostikovana hipertenzija tokom trajanja studije. Osobe čiji se nivo aerobne forme povećavao tokom studije imale su za 36% manji rizik da razviju hipertenziju u odnosu na one čija je aerobna froma opadala; kod osoba iz U grupe, rizik od hipertenzije bio je niži za 24%. Kod obe ove grupe uočen je pozitivan uticaj na krvni pritisak nezavisno od početnog nivoa forme i indeksa telesne mase. Izgleda da je poboljšanje aerobne forme tokom vremena (rastuća grupa) ili zadržavanje višeg nivoa forme stečene tokom ranijeg života i u starosti (U grupa) važan zaštitni faktor u borbi protiv hipertenzije. Nalaz sugeriše da osobe sa nižim vrednostima aerobnog kapaciteta mogu da poboljšanjem forme ostvare pozitivne zdravstvene efekte, ali i da osobe sa višim vrednostima aerobne forme treba da održavaju nivo forme zbog postizanja zdravstvenih benefita.

Kod osoba sa zvonastim obrascem promena aerobne forme, takođe je postojao smanjen rizik od hipertenzije, ali je indeks telesne mase uticao na karakter promena. Poboljšanje aerobne forme do određenog nivoa kod ove grupe mogao je da drži pod kontrolom negativne efekte gojaznosti, ali da kad dođe do opadanja forme, nije moguće ublažiti štetan uticaj prekomerne težine. S obzirom na to dugoročno regulisanje telesne težine predstavlja veliki izazov (33% do 50% izgubljene težine se vrati u roku od godinu dana nakon terapije), čini se da bi poboljšanje aerobne forme i praćenje promena tokom vremena moglo da omogući kvalitetniju prevenciju hipertenzije kasnije u životu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.