Kombinovani trening za regulisanje gojaznosti i slabosti kod starijih osoba

Starija žena sedi na lopti i vežba sa bučicom

Slabost koja se javlja u poznijim godinama može biti pogoršana gojaznošću koja se u znatnoj meri javlja kod osoba starijih od 65 godina. Sa druge strane, osećaj slabosti može da nastane i usled gubljenja telesne težine usled smanjenja mišićne i koštane mase u starosti. Uzimajući u obzir pozitivne efekte koje vežbanje ima na fizičko funkcionisanje, slabost i gojaznost bi mogli efikasno da se regulišu programima redovnog vežbanja kod ove populacije.

Koji tip vežbanja bi bio najprikladniji za gojazne stare osobe bilo je pitanje od interesa kliničke studije u kojoj je učestvovalo 160 gojaznih ljudi preko 65 godina starosti. Učesnici su nasumično raspoređeni u četiri grupe: prvu, koja je upražnjavala aerobne vežbe (vožnja sobnog bicikla, šetanje na pokretnoj traci i penjanje uz stepenice), drugu, gde se sprovodio trening sa otporom (devet vežbi za gornji i donji deo tela koje su se izvodile na trenažerima), treću, gde su se kombinovala ova dva programa (u okviru istog treninga) i četvrtu grupu koja nije imala nikakav trening. U sve tri grupe sa vežbanjem, sproveden je program kontrole regulisanja telesne težine. Efekti različitih trenažnih programa izmereni su na kraju šestog meseca od početka programa.

Rezultati su pokazali da su se u svim vežbačkim grupama poboljšale fizičke performanse u odnosu na kontrolnu grupu koju nije vežbala. Aerobna sposobnost (opšta izdržljivost) poboljšana je u prvoj grupi (za 18% u odnosu na početne vrednosti) i trećoj grupi (za 17%), značajno više nego u grupi koja je vežbala sa otporom (8%). Snaga je značajnije porasla u drugoj grupi (za 19%) i u trećoj grupi (za 18%), nego u grupi koja je upražnjavala samo aerobno vežbanje (za 4%). Telesna težina se smanjila u svim vežbačkim grupama za 9%, dok se u kontrolnoj grupi nije značajno promenila. Mišićna masa i koštana masa su se sporije smanjivale u grupi koja je vežbala sa otporom (za 2% i 0.5%) i u kombinovanoj grupi (za 3%, odnosno 1%), u odnosu na prvu grupu koja je upržnjavala samo aerobne aktivnosti (pad za 5% i 3%).

Iako su istraživači pretpostavili da će aerobni treninzi najviše uticati na kardiovaskularno poboljšanje, a treninzi sa otporom na izgrađivanje snage, ispostavilo se da su kombinovane aktivnosti, u celini gledano, najviše doprineli umanjenju slabosti i regulisanju gojaznosti. Ovakav nalaz sugeriše da primena vežbi snage i aerobnih aktivnosti u toku iste epizode vežbanja ne umanjuju dejstvo jedno drugog kod ove populacije, već se njihovi efekati sumiraju predstavljajući optimalnu vrstu vežbanja za istovremeno regulisanje slabosti i gojaznosti stare populacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.