Povezanost pokazatelja masnog tkiva sa različitim vrstama karcinoma

Nabor masnog tkiva na stomaku

Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu sa procenom od 12.7 miliona novih slučajeva i 7.6 miliona smrti godišnje. Jedan od glavnih rizika faktora oboljevanja od raka je i prekomerna telesna težina.

U istraživanju u kojem su analizirani podaci iz 204 epidemiološke meta-analitičke studije utvrđeno je da čvrsti dokazi o povezanosti sa gojaznošću postoje kod samo 11 od ukupno 36 vrsta karcinoma koji su istraživani – pre svega kod raka organa za varenje i hormonski-zavisnih malignih karcinoma kod žena.

Od sedam korišćenih mera masnog tkiva samo tri su pokazala snažnu povezanost sa nastankom određenih tipova raka, a to su indeks telesne mase (BMI), odnos obima struka i kukova i prirast težine.

Povećanje BMI je bilo povezano sa značajnijim rizikom od nastanka adenokarcinoma jednjaka; karcinoma debelog creva i rektuma kod muškaraca; raka žučnih puteva i žučne kese; raka pankreasa; raka materice kod žena u postmenopauzi; karcinoma bubrega; kardijalnog raka želuca; raka jajnika i smrtnosti od multiplog mijeloma. Povećanje BMI za 5 kg/m2 bilo je povezano sa 9% većim rizikom oboljevanja od kolorektalnog karcinoma kod muškaraca i sa 56% povećanim rizikom od pojave karcinoma žučnih puteva.

Priraštaj težine i odnos obima struka i kukova povezan je sa većim rizikom od raka materice, raka dojke kod žena u postmenopauzi koje nikada nisu koristile hormonsku terapiju, i kolorektalnog karcinoma. Priraštaj telesne težine za 5 kg bio je povezan sa povećanim rizikom od raka dojke za 11% kod žena u postmenopauzi koje nikad nisu koristile hormonsku terapiju, odnosno povećanje za 0.1 cm odnosa obima struka i kukova bilo je povezano sa 21-procentnim povećanjem rizika od raka materice.

Svetska Fondacija za istraživanje raka trenutno je prepoznala sedam različitih vrsta raka kod kojih postoje jaki dokazi o uzročno-posledičnoj vezi sa gojaznošću, a to su: adenokarcinom jednjaka, rak pankreasa, rak debelog creva i rektuma, rak dojke u postmenopauzi, rak materice i rak bubrega i jetre.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.