Kako možemo uticati na obrazac ishrane svoje dece

Izgleda da način na koji govorimo našoj deci o tome šta bi trebalo ili ne bi trebalo da jedu, u velikoj meri utiče na njihove navike u ishrani. Poznato je da je način na koji se roditelji ponašaju i komuniciraju u toku obroka sa svojom decom od velikog je značaja za odnos dece prema zdravoj ishrani. Ograničavanje količine uzete hrane može, paradoksalno, povećati količinu hrane koju dete pojede. Nedavna studija pruža novi uvid u to kako način razgovora sa decom utiče na njihovu gojaznost. Istraživači su otkrili da roditelji gojazne dece češće koriste direktni, naredbodavni način obraćanja u nameri da ih odvrate od konzumiranja kaloričnih poslastica.

Tim istraživača sa Univerziteta Mičigen bavio se uticajem roditeljskih direktnih imperativa u ograničavanju deteta u konzumiranju nezdrave hrane. U okviru pedijatrijske bolnice, video-snimanjem pratili su 237 majki i njihovu decu, uzrasta od 4-8 godina. Majke su bile pretežno sa niskim primanjima, pošto su one demografski u najvećem riziku od gojaznosti. Majke i deca su u parovima bili u sobi, gde su im ponuđene različite namirnice, uključujući i čokoladne poslastice.

Postoji stigma vezana za roditelje gojazne dece. Ljudi pretpostavljaju da oni jednostavno dozvoljavaju svom detetu da jede šta hoće i kad god žele. Ova studija je pokazala da je istina drugačija. Majke gojazne dece su bile pažljive i aktivno pokušavale da njihova deca manje jedu brzu hranu. Međutim, naučnici su istakli suptilno drugačiji jezički pristup. Prema njihovim nalazima, majke gojazne dece su u 90 odsto slučajeva koristile direktan način obraćanja detetu, kao što su “pojedi samo jedan ” ili “poješćeš oba parčeta? Nemoj! ” Majke dece sa normalnom telesnom težinom, međutim, češće su koristile indirektne fraze, kao što su “ To je previše, nisi večerao.”

Ovi nalazi su u suprotnosti od očekivanog ishoda, obzirom da se direktnije obraćanje smatra za najefikasnije u razgovoru sa detetom vezano za disciplinu. Indirektno ili suptilno obraćanje nije se pokazalo kao najbolje u opštem roditeljstvu. Direktne naredbe su obično lakše za decu da tumače i razumeju gde su granice. Ali je izgleda potrebna veća suptilnost u razgovaru sa decom o ishrani i telesnoj težini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.