Joga kao alternativna terapija za otklanjanje bola u donjem delu leđa

žena vežba jogu

Bol u lumbalnom delu leđa je vodeći uzrok invaliditeta na globalnom nivou. Procenjuje se da oko 10% populacije u razvijenim zemljama ima problema sa hroničnim bolom u donjem delu leđa i da je njihovo zadovoljstvo tarapijom hroničnog bola poprilično nisko. Fizikalna terapija, koja obuhvata indivudalizovan program istezanja i vežbi snage, je najčešće primenjivani vid nefarmakološke terapije kod ovog stanja. Međutim, preporuke eksperata i rezultati istraživanja sugerišu da bi joga mogla da bude efikasan vid terapije hroničnog bola u leđima, metod vežbanja koji obuhvata upražnjavanje specifičnih položaja, vežbi disanja i meditaciju.

Efikasnost joge u odnosu na klasičnu terapiju bila je tema od interesa u jednoj američkoj studiji koja je okupila 320 učesnika starosti od 18 do 64 godine, a koji su se u poslednjih 12 nedelja žalili na nespecifičan bol u lumbalnom delu leđa. Učesnici su nasumično raspoređeni u tri grupe: grupu koja je vežbala jogu, grupu koja je pohađala fizikalnu terapiju i grupa koja je dobila edukativni video materijal sa vežbama snage i istezanja za vežbanje kod kuće. Nakon 12 nedelja programa praćeno je održavanje efekata nastalih primenom ovih tretmana.

Rezultati su potvrdili da joga nije ništa manje efikasna nego fizikalna terapija. Učesnici joga programa i fizikalne terapije imali su veća poboljšanja u funkcionisanju i stepenu redukcije bola u odnosu na grupu koja je vežbala u kućnim uslovima. Osobe koje su upražnjavale jogu i fizikalnu terapiju su za 21%, odnosno 22% bili manje skloni da uzimaju lekove u odnosu na one koji su dobili samo edukativni materijal. Poboljšanja u obe ove grupe zadržane su i godinu dana nakon programa, bez obzira na to da li su po završetku programa učesnici nastavili da praktikuju jogu, išli na fizikalnu terapiju ili vežbali kod kuće.

Prema tome, dobro struktuirani i stručno vođeni programi joge mogu da posluže kao adekvatna alternativa u tretmanu hroničnog bola u donjem delu leđa kada se uzmu u obzir dostupnost takvog programa, cena i pre svega, sklonost pacijenata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.