Intenzivna fizička aktivnosti povezana je sa kvalitetom kostiju kod dece

deca vežbaju

Prelomi kod dece, do kojih neretko dolazi tokom igranja ili sporta, čine 10-25% svih pedijatrijskih povreda. Dečije frakture mogu da se tumače i kao rani znak krhkosti kostiju jer deca koja češće doživljavaju prelome imaju u proseku nižu koštanu masu i gustinu. Ova smanjena koštana masa može da se zadrži i tokom odraslog doba, prouzrokujući prelome izazvane lošijim kvalitetom kostiju i kasnije u životu.

Jedan od faktora koji bi mogao da ima potencijalno pozitivne efekte na kvalitet kostiju je fizička aktivnost. Zanimljivo je da fizička aktivnost može da ima dvostruki uticaj na pojavu preloma. Sa jedne strane, povećan je rizik od preloma zbog veće izloženosti povredama koje su sastavni deo gotovo svake aktivnosti. Sa druge strane, fizička aktivnost može imati zaštitnu ulogu, zbog mehaničke stimulacije na izgradnju kostiju koja nadalje poboljšava njihovu jačinu i toleranciju na stres.

Istraživače u Portugaliji interesovalo je da li je vreme posvećeno sportskoj aktivnosti i tokom slobodnog vremena bilo povezano sa rizikom od nastanka fraktura i sa kvalitetom kostiju kod dece. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 2261 sedmogodišnjaka oba pola kojima je utvrđen mineralni sastav i gustina kostiju. Od roditelja su prikupljeni podaci o istoriji preloma i o količini vremena koje je dete nedeljno provodilo u aktivnoj igri tokom slobodnog vremena ili treninga.

Rezultati su pokazali da dečaci i devojčice koji su svrstani u najvišu kategoriju prema vremenu provedenom u fizičkima aktivnostima imaju gušće kosti i veći sadržaj minerala u kostima. Kod devojčica, aktivno igranje u obimu od preko 660 minuta nedeljno, odnosno 225 minuta treniranja nedeljno, delovalo je protektivno na nastanak preloma. Kod dečaka zaštitno dejstvo fizičke aktivnosti ispoljilo se samo kod onih koji su trenirali više od 240 minuta nedeljno. Ovakav nalaz sugeriše da bi bolji indikator rizika od preloma kod dečaka bilo vreme provedeno u organizovanim sportovima, a kod devojčica u aktivnoj igri. Veći broj preloma bio je značano povezan sa smanjenim kvalitetom kostiju samo kod devojčica.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju na biološku interakciju između sastava i gustine kostiju i fizičke aktivnosti. Zaštitno dejstvo boljeg mineralnog sastava i gustine kostiju na rizik od preloma uočeno je samo kod dece koja su upražnjavala najveći obim fizičke aktivnosti. Ovaj nalaz mogao bi da sugeriše da je potrebno postizanje određenog praga fizičke aktivnost u cilju prevencije od preloma u dečijem uzrastu. Ovaj prag aktivnosti bi se razlikovao prema polovima i vrsti fizičke aktivnosti kako bi mineralni sastav i gustina kostiju imale zaštitnu ulogu prilikom padova u igri ili sportu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.