Gubitak težine kod gojaznih pušača

Prestanak pušenja je povezan sa povećanjem telesne težine, ali je malo poznato o zavisnosti između učešća u intervenciji mršavljenja i pušenja. S tim u vezi, urađena je analiza s ciljem da se utvrdi da li se gubitak težine u toku jedne godine razlikuje u zavisnosti od osnovnog statusa pušača (nikada pušač, aktuelni pušač, bivši pušač) i kako učešće u intervenciji gubljenja težine utiče na navike u pušenju.

Za ovu analizu korišćene su javno dostupne baze podataka iz velike kliničke studije Look Ahead (Action For Health in Diabetes), randomizirane studije koja ispituje efekte intervencije na životni stil, dizajnirane da se postigne i održi gubitak težine u dužem vremenskom periodu, kroz smanjene kalorija i vežbanje. Studija je fokusirana na bolesti najviše pogođene viškom kilograma i gojaznošću- dijabetes tipa 2 i u daljem ishodu potencijalne kardiovaskularne bolesti. Analizom je obuhvaćeno 4.387 učesnika .

Rezultati sugerišu da iako su učesnici u intervenciji izgubili znatno veći procenat težine u odnosu na kontrolnu grupu, u toku jedne godine, nije bilo razlika u gubitku težine između učesnika sa različitim pušačkim statusom.

Pušači u intervenciji mršavljenja imali su smanjenje težine koje je uporedivo sa pojedincima koji ne puše, bez ikakvih dokaza kompenzatornog pušenja radi smanjenja apetita. Dakle, gojazne pušače treba ohrabriti da nastave sa gubljenjem težine, bez obzira na moguć uticaj na pušačko ponašanje.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.