Gojaznost i trudnoća: moguće posledice za majku i dete

Trudnica

Goјaznost јe naјčešće zdravstveno stanje kod žena reproduktivnog uzrasta. Kada se javi tokom trudnoće, gojaznost prouzrokuje brojne kratkoročne i dugoročne štetne posledice i za maјku i dete. Gojaznost izaziva probleme sa plodnošću, a u periodu rane trudnoće može izazvati i spontan gubitak ploda i urođene anomaliјe. Metabolički uzev, goјazne žene često imaju povećanu insulinsku rezistenciјu u ranoј trudnoći, koјa se klinički manifestuјe u kasnijoј trodnoći kao netoleranciјa na glukozu uz povećan rast ploda. Dodatno, kod gojaznih trudnica se povećava rizik od porođaja carskim rezom i komplikaciјe rane. Nakon porođaja, goјazne porodilje imaјu povećan rizik od venske tromboemboliјe, depresiјe i teškoća sa doјenjem.

S obzirom na činjenicu da više od 50% žena sa prekomernom težinom tokom trudnoće dobiјa više kilograma od preporučenih smernica, zadržavanje prekomerne težine nakon trudnoće dodatno povećava rizik od budućih kardiometaboličkih bolesti i goјaznosti u narednim trudnoćama. Novorođenčad goјaznih žena imaju povećan procenat telesnih masti na rođenju, što povećava rizik od goјaznosti deteta. Iako nije identifikovan јedinstveni mehanizam koјi јe odgovoran za štetne perinatalne ishode povezane sa goјaznošću maјke, na osnovu dostupnih podataka smatra se da povećana insulinska rezistencija i prateća hiperinsulinemiјa, uz hroničnu inflamaciju i oksidativni stres kod majke doprinose ranoј disfunkciјi posteljice i ploda.

Problemi povezani sa goјaznošću tokom trudnoće mogu se poboljšati samo uz sveobuhvatan pristup. Intervencije koje se tiču načina ponašanja kada je reč o zdravoj ishrani i povećanoj fizičkoj aktivnosti tokom trudnoće mogu umereno smanjiti prekomerno nagomilavanje telesne težine kod gojaznih trudnica, međutim izgleda da imaju neznatne efekte na smanjenje rizika od metaboličke disfunkciјe kod majke i prekomernog rasta ploda. Izmenjen metabolički profil goјaznih žena izgleda da utiče na reproduktivnu funkciјu još i pre začeća. Čini se da ključnu ulogu u sprečavanju neželjenih efekata gojaznosti kod trudnica na zdravlje ploda ima adekvatna metabolička kontrola šećera u krvi pre začeća. Redukcije telesne težine od 5% dovoljna je da prouzrokuje pozitivne metaboličke efekte kod goјaznih žena koje se spremaju za trudnoću. Iako bi se u idealnim okolnostima trebalo fokusirati na ove mere pre planirane trudnoće, i dalje vredi ograničiti prekomeran dobitak kilograma i pokušati poboljšati metaboličke parametre i u kasnijem periodu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.