Efekti bavljenja plivanjem tokom detinjstva i adolescencije na mineralnu gustinu kostiju

Imajući u vidu nekonzistentne rezultate prethodnih istraživanja, grupa naučnika iz Španije, sprovela je meta-studiju sa ciljem da utvrde da li sistematičan plivački trening može uticati na mineralnu gustinu kostiju u detinjstvu i adolescenciji.

Plivači su upoređeni sa vršnjacima koji se ne bave sportom i sportistima koji se bave izrazito osteogenim sportovima (sportovima koji podstiču nastanak i formiranje kostiju). Kod plivača su konstatovane slične vrednosti mineralne gustine kostiju kao kod sedentarnih ispitanika i niže vrednosti u odnosu na druge sportiste. Razlike u mineralnoj gustini vrata butne kosti i slabinske kičme povećavaju se sa uzrastom, u korist neplivačkih grupa ispitanika (sedentarni ispitanici, osteogeni sportovi). Polne razlike nisu konstatovane.

Dobijeni rezultati sugerišu da plivanje, iako povezano sa brojnim zdravstvenim koristima, izgleda nije efektivan sport za poboljšanje mineralne gustine kostiju. U tom smislu, plivačima je možda potrebno uvesti dodatne osteogene vežbe radi poboljšanja vrednosti koštane gustine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.