Nizak unos ribljeg ulja kod trudnica i rizik od astme kod dece

Kapsule ribljeg ulja

Procenjuje se da u industrijalizovanom svetu jedno od petoro dece ima astmu ili neki vid opstrukcije praćene tzv. zviždanjem u grudima. Ishrana predstavlja jedan od faktora koji mogu da modifikuju nastanak i trajanja ovih hroničnih stanja koje se javljaju rano u detinjstvu. Ranije opservacione studije su potvrdile povezanost ishrane siromašne omega-3 masnim kiselinama (ω-3) sa povećanim rizikom od astme kod dece.

U istraživanju je testirana povezanost između unosa omega-3 masnih kiselina u trudnoći sa dijagnozom i istrajavanjem simptoma astme i zviždanja u grudima kod novorođenčadi. Učešće u studiji uzelo je 736 trudnica koje su nasumično podeljene u dve grupe: jednu koja je primala 2.4 grama dnevno ω-3 (EPA i DHA poreklom iz riba hladnih mora), dok je druga grupa trudnica dobijala placebo u obliku maslinovog ulja. Intervencija je trajala od 24 nedelje trudnoće do prve nedelje nakon porođaja.

Od 695 novorođenčadi koja su praćena do 5. godine života, astma i poremećaji zviždanja dijagnostikovani su u 136 slučajeva (19.6%). Rizik od astme kod dece čije su majke bile suplementirane ribljim uljem tokom trudnoće bio je 16.9%, a kod dece majki u kontrolnoj grupi 23.7%. Suplementacija je takođe značajno uticala na smanjenje učestalosti infekcija donjih disajnih puteva.

Smanjenje rizika bilo je naizraženije kod dece čije su majke imale niže vrednosti DHA i EPA u krvi pre početka tretmana (17% naspram 34% u kontrolnoj grupi). Osim nedovoljnog unosa omega-3 masnih kiselina pre početka intervencije, razlog za pojavu nižih koncentracije DHA i EPA u krvi može biti i poremećaj enzima desaturaze koji je odgovoran za sintezu nezasićenih masnih kiselina. Ovakav nalaz sugeriše da bi kod žena kod kojih se utvrdi ovaj genetski nedostatak suplementacija omega-3 masnim kiselinama mogla ispoljiti korisne efekte i pre i tokom trudnoće.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.