Uticaj crvenog mesa na rizikofaktore kardiovaskularnih bolesti

Priprema crvenog mesa

Preporučeni unos crvenog mesa od strane većine referentnih organizacija iz oblasti ishrane iznosi 0.5-0.7 porcija dnevno ili 3.5–5 porcija nedeljno. Međutim, istraživanja koja su se bavila ispitivanjem uticaja konzumiranja izabrane količine crvenih mesa na kardiovaskularna oboljenja ne daju jednoznačne rezultate. Pojedine epidemiološke studije ukazuju da je povećani unos crvenog mesa povezan sa povećanom verovatnoćom nastanka kardiovaskularnih oboljenja i povećanom stopom smrtnosti. Sa druge strane, mali je broj istraživanja koja bi potvrdila njihovu uzročnu-posledičnu vezu.

U meta-analizi u kojoj su analizirani rezultati dobijeni tokom 80 strogo kontrolisanih studija, ustanovljeno je da konzumiranje crvenog mesa više od pola porcije dnevno ne utiče na porast masnoća u krvi i povećan krvni pritisak. Ono što je bitno istaći da ovakav rezultat ne ukazuje na zaštitnu ulogu crvenog mesa u prevenciji kardiovaskularnih, kao što je to slučaj sa unosom plodova mora, već da unos crvenog mesa veći od pola porcije dnevno ne utiče na promene u lipidnom statusu i krvnom pritisku.

Još jedan interesantan nalaz ovog istraživanja je taj da kod kategorije ispitanika koji su konzumirali više od 3 porcije crvenog mesa dnevno nije uočen negativan efekat na masnoće u krvi i krvni pritisak, ali je pokazana značajna povezanost sa povećanom koncentracijom HDL–a, takozvanog dobrog holestrola.

Jedno od mogućih objašnjenja nedoslednih rezultata uticaja crvenog mesa na kardiovaskurne bolesti je grupisanje crvenog i termički obrađenog meso u istu grupu. U jednom istraživanju gde su razdvojena ta dva kriterijuma, utvrđeno je da se uticaj unosa krte, neobrađene govedine ne razlikuje u odnosu na unos mesa živine ili ribe. Prema tome, neke naredne smernice za kvalitetnu ishranu trebale bi da sadrže preporuke o količini, vrsti i stepenu obrađenosti crvenih mesa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.