Američko udruženje za srce: dnevna ograničenja za dodate šećere

Ceđeni sokovi

Američko udruženje za srce (eng. American Heart Association – AHA) redovno kreira veći broj praktičnih preporuka u cilju unapređenja zdravlja i smanjenja rizika od hroničnih bolesti putem zdrave ishrane i fizičke aktivnosti.

U jednom od aktuelnih materijala, AHA sugeriše smanjenje unosa dodatih šećera jer njihov prekomeran unos povećava rizik od mnogih bolesti čak i prerane smrt. Dodatim šećerima se smatraju svi oni šećeri koji su tokom pripreme i obrađivanja hrane dodati čvrstim namirnicama ili napicima. AHA preporučuje da se unos dodatih šećera na dnevnom nivu ograniči na maksimalno 6 kašišica (100 kalorija) i manje kada je reč o ženama, odnosno maksimalno 9 kašičica (150 kalorija) i manje kada je reč o muškarcima.

Najčešći izvori dodatih čećera su: (a) napici kao što su mlečni šejkovi, sportski i energetski napici, slatka bezalkoholna kola pića i čajevi, voćni sokovi i nektari; (b) opcije za doručak tipa energetskih barova i keksova, pahuljica of žitarica sa dodatim šećerima; (c) slatkiši i slatki sirupi; (d) ledeni slatki proizvodi poput sladoleda ili smrznutog jogurta; (e) pekarski proizvodi i kolači poput slatkih hlebova, peciva, torti i krofni.

Neki od načina na koje je moguće izbegavanje dodatih šećera u ishrani su:

  • Čitanje etiketa o sadržaju šećera u namirnicama
  • Ograničenje unosa slatkiša i slatkih napitaka
  • Unos hrane koja je malo ili nimalo procesirana
  • Ispiranje sirupa prilikom korišćenja voća iz konzerve

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.